Dopyt po učiteľoch stúpa, tí sa však do škôl nehrnú

TA3 TASR
8.6.2021 09:35

Dopyt po nových učiteľoch sa opäť zvyšuje. V máji bolo zverejnených takmer 680 pedagogických ponúk a ďalších 181 za prvých šesť júnových dní. Školy aktuálne uverejňujú najvyššie počty pracovných inzerátov pre učiteľov. Potvrdzujú to čísla portálu Edujobs.sk, na ktorom môžu školy uverejňovať svoje ponuky.

Informovala o tom PR manažérka Profesie Nikola Richterová. Oproti vlaňajšiemu máju stúpol počet o 266 ponúk. Školy uverejňujú najviac pracovných inzerátov každoročne práve v období apríla, mája, júna. Po týchto troch mesiacoch eviduje Edujobs.sk vyšší počet ponúk ešte v auguste. "Až 65 percent spomedzi všetkých ponúk uverejnili základné školy. Na celom Slovensku je aktuálne najvyšší dopyt po učiteľoch druhého stupňa. Najžiadanejší sú uchádzači so zameraním na fyziku, matematiku ainformatiku," uviedla Richterová.

Najvyšší dopyt po nových učiteľoch vidieť v Bratislavskom kraji, kde sa nachádza takmer polovica zo všetkých pracovných príležitostí. Na druhom mieste je trnavský región. Tam je zhruba 12 percent z celej ponuky. "Školy, ktoré potrebujú nových učiteľov, však narážajú na jednu veľkú prekážku. Tou je nízky počet záujemcov o učiteľské pozície," poznamenala Richterová.  

Kým v máji 2020 zareagovalo na jednu takúto pracovnú ponuku takmer deväť ľudí, aktuálne je to necelých päť. Vyšší záujem uchádzačov vidieť aj pri nepedagogických pozíciách. Tam v máji platilo, že na jeden inzerát zareagovalo 16 záujemcov. "Najväčší záujem je najmä o pozície na recepcii, informátorov, pracovnú silu na upratovanie a údržbu či administratívne a ekonomické pozície, ako sú sekretár riaditeľa, hospodár či účtovník," uzavrela Richterová.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok