Mičovského osud má v rukách prezidentka, stiahnutím demisie sa nič nemení

TA3 TASR
7.6.2021 13:53

Demisiu ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO) má aktuálne v rukách prezidentka Zuzana Čaputová. Ona sa musí rozhodnúť, ako s pôvodne podanou demisiou naloží. Mičovského vyhlásenie o späťvzatí demisie na veci nič nemení. Skonštatoval to bývalý politik a ústavný právnik Peter Kresák.

Mičovského osud má v rukách prezidentka, stiahnutím demisie sa nič nemení
TASR/Pavol Zachar

Kresák dodal, že rozpor s legislatívou v tom nevidí. Hovorí však o neštandardnej situácii. "Právne bude dôležité, čo urobí pani prezidentka. Nie je to rozpor s legislatívou, je to však ďalšia veľmi neštandardná ústavná situácia," skonštatoval Kresák. Dodal, že ak už raz minister demisiu podal, rozhodnutie ostáva na prezidentke. "Jeho vyhlásenie (Mičovského, poznámka TASR) je síce fajn, ale právne to na veci nič nemení," poznamenal Kresák.

Pripomenul podobnú situáciu z čias predchádzajúcej vlády. Vtedajší minister zahraničných vecí za Smer-SD Miroslav Lajčák podal demisiu v závere roka 2018 po tom, ako vláda neschválila pakt OSN o migrácii a nikomu neschválila účasť na samite v Marrákeši. Po následných koaličných rokovaniach Lajčák oznámil prezidentovi listom späťvzatie demisie. Vtedajší prezident Andrej Kiska jeho rozhodnutie zobral na vedomie.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa k postupu pri podaní a späťvzatí demisie Jána Mičovského vyjadrí po stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok