Zomrel posledný žijúci osloboditeľ koncentračného tábora Osvienčim

TA3 TASR
7.6.2021 07:54

Vo veku 98 rokov zomrel v sobotu večer v nemocnici v Mníchove David Dushman, posledný žijúci osloboditeľ koncentračného tábora Osvienčim. Informáciu potvrdil v nedeľu hovorca židovskej obce v Mníchove a Hornom Bavorsku, ktorej sa stal pri príležitosti svojich posledných narodenín čestným členom.

Zomrel posledný žijúci osloboditeľ koncentračného tábora Osvienčim
TASR/AP

David Dushman sa narodil 1. apríla 1923 v Gdansku ako syn židovského vojenského lekára Červenej armády v hodnosti generála, ktorého počas stalinských čistiek deportovali do pracovného tábora, kde aj zahynul. 

Okrem iného bojoval v radoch Červenej armády ako vodič tanku v bitke pri Stalingrade. Dňa 27. januára 1945 vo veku 21 rokov so svojím tankom T-34 prerazil elektrický plot nacistického koncentračného tábora Osvienčim.

"O Osvienčime sme takmer nič nevedeli," spomínal Dushman na ten deň v roku 2015 v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung . Po prerazení plota uvidel hromady mŕtvol a na kosť vychudnutých ľudí. "Potácali sa z barakov, sedeli a ležali medzi mŕtvymi. Strašné. Hodili sme im všetky konzervy a okamžite sme pokračovali v hľadaní fašistov," povedal.

Po vojne pôsobil v rokoch 1952 - 1988 ako tréner šermu ženského národného tímu Sovietskeho zväzu. Zažil aj teroristický útok na izraelský tím počas olympijských hier v Mníchove v roku 1972. "Bývali sme priamo oproti izraelskému tímu. My a všetci ostatní športovci sme boli zhrození," uviedol v rozhovore pre Jüdische Allgemeine Zeitung.

Po otvorení hraníc východného bloku opustil Sovietsky zväz a na krátky čas sa presťahoval do Rakúska. Od roku 1996 žil so svojou medzičasom zosnulou manželkou Zojou v Mníchove, kde pokračoval v šermiarskom výcviku a na školách  rozprával o svojich zážitkoch z vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok