Obličkové kamene nechcete, ale stravujete sa tak, že ich dostanete

6.6.2021 14:00

Obličkové kamene vedia spôsobiť extrémne bolesti a vyskytujú sa u približne 9% žien a 19% mužov. Sú to malé, pevné kryštalické čiastočky tzv. konkrementy v močovom trakte. Vznikajú vtedy, ak sú prítomné v moči rozpustené minerály vo vysokej koncentrácii.

Obličkové kamene nechcete, ale stravujete sa tak, že ich dostanete
Pexels

Kamene sa môžu prejaviť obličkovou kolikou, častým močením, bolesťou, ktorú sprevádza vracanie alebo zástavou vetrov a stolice. Ďalším z prejavov je aj krv v moči. Ak chcete zabrániť tvorbe obličkových kameňov alebo znížiť riziko ich opätovného výskytu, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  • Pite veľa vody
  • Obmedzte príjem soli a živočíšnych bielkovín
  • Obmedzte potraviny, ktoré obsahujú vysoké hladiny oxalátov
  • Konzumujte potraviny s dostatkom vápnika

Veľa odborníkov na výživu a nefrológov odporúča konzumovať viac zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a nízkotučných mliečnych výrobkov. Stravovací program jasne a dôrazne obmedzuje príjem soli, cukru a červeného mäsa.

voda Pexels

Voda je na všetko

Zvýšenie vody v strave pomáha zabrániť aj vzniku obličkových kameňov, ktoré sa často vyskytujú v dôsledku dehydratácie. Odporúča sa vypiť 6–8 pohárov každý deň. Príjem iných tekutín je prijateľný okrem alkoholu a čierneho čaju. Je však dôležité skontrolovať hladinu sodíka v nápoji, pretože veľa z nich má vysoký obsah solí. 

Potraviny bohaté na vápnik 

Konzumujte potraviny bohaté na vápnik. Strava s jeho nízkym obsahom zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov. Vápnik a šťavelan znižujú tvorbu kameňov tým, že sa viažu v črevách. Medzi doporučené potraviny patria nízkotučné alebo odtučnené mliečne výrobky, potraviny obohatené o vápnik ako sú cereálie, chlieb a džúsy, fazuľa, zelenina bohatá na vápnik, napríklad brokolica a morské riasy

ovocie Pexels

Porcia ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú nevyhnutnou súčasťou každej stravy. Zvýšenie jej množstva v strave pomáha zabrániť tvorbe kameňov. Plody môžu byť sušené, mrazené alebo čerstvé. Ovocie s vysokým obsahom kyseliny citrónovej, ako sú pomaranče a citróny, už dokázalo svoj pozitívny účinok pri prevencii práve obličkových kameňov.

Rastlinný proteín je zdravší

Malé množstvo živočíšnych bielkovín v strave je ešte relatívne bezpečné. Avšak ich nadmiera môže zvýšiť riziko tvorby konkrementov. Dietológovia preto odporúčajú konzumovať viac rastlinných zdrojov bielkovín ako je fazuľa, hrášok a šošovica.


sport Pexels

Prevencia je základ

Pri prevencii zohráva dôležitú úlohu aj to, koľko sa hýbete. Pri telesnej námahe sa totiž vracia vápnik do kostí. Pohyb zrýchli prietok krvi cez obličky a zvýši vylučovanie odpadových látok. Snažte sa aj viac relaxovať. Aj stres prispieva k tvorbe kameňov. Stresové hormóny menia pH moču. Každý by mal sám za seba skonzultovať svoje individuálne potreby pohybu či stravy s lekárom alebo výživovým poradcom, pretože požiadavky a obmedzenia sa líšia od človeka k človeku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok