Kravy, zlaté náhrdelníky či milión dolárov. Ako krajiny motivujú k očkovaniu?

TA3 TASR
7.6.2021 06:00

Viacerí svetoví lídri vyzývajú obyvateľov na vakcináciu proti covidu. V snahe prilákať čo najviac ľudí k očkovaniu sa niektorí z nich rozhodli využiť zaujímavé výhody. Zdá sa, že sú úspešní.

Kravy, zlaté náhrdelníky či milión dolárov. Ako krajiny motivujú k očkovaniu?
TASR/AP

Krajiny sa snažia svojich obyvateľov motivovať k očkovaniu proti Covid-19 rôznymi spôsobmi, niekedy aj bizarnými.

Okres Mae Chaem v provincii Chiang Mai na severe Thajska sa rozhodol staviť na tombolu, píše cnn.com. Výhra je však vskutku nevšedná. Každý týždeň sa bude spomedzi zaočkovaných losovať jeden šťastný výherca, ktorý získa mladú kravu v hodnote takmer 10-tisíc bahtov, čo je približne 265 eur.

Kampaň trvajúca 24 týždňov sa v 43-tisícovom okrese stretla s veľkým nadšením. “Registrácie na očkovanie sa za pár dní zvýšili zo stoviek na tisíce,” uviedol pre Reuters okresný šéf Boonlue Thamtharanurak s tým, že kravy sú medzi domácimi veľmi obľúbené.

Podľa Boonlueho sa k 21. majú na vakcináciu prihlásilo viac ako 4-tisíc ľudí z prioritizovaných skupín.

Ani ostatné thajské provincie sa nedali zahanbiť a vymysleli súťaž o zlaté náhrdelníky, zľavové kupóny do obchodov či peňažnú hotovosť.

Najmenej 1,64 milióna zo 66 miliónov obyvateľov Thajska už dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu a viac ako 7 miliónov sa už zaregistrovalo.

Urobia z nich milionárov

Ešte štedrejší sa však rozhodol byť americký štát Ohio. V lotérii vyberie zo zaočkovaných dospelých päť šťastlivcov, ktorí vyhrajú 1 milión dolárov, píše bbc.com

Štát však myslel aj na mladšiu vekovú kategóriu. Päť vakcínovaných tínedžerov do 18 rokov namiesto 1 milióna dolárov získa úplne štvorročné štipendium na jednej zo štátnych univerzít v Ohio.

Prví vyžrebovaní sa už dokonca tešia zo svojej výhry. Novou milionárkou sa stala 22-ročná Abbigail Bugenske zo Cincinnati. Práve bola na ceste za svojimi rodičmi, pretože si chcela obzrieť ojazdené auto, nad ktorého kúpou rozmýšľala, keď jej zavolal guvernér Mike DeWine, informuje cincinnati.com.

Abbigail si najprv myslela, že ide o kanadský žartík, keďže na lotériu úplne zabudla. Neskôr však uverila. Peniaze plánuje investovať a istú čiastku chce venovať na charitu.

Výhercom štipendia sa stal 14-ročný Joseph Costello. Momentálne ešte nevie s určitosťou povedať, aký odbor by chcel študovať. Rozmýšľa však nad Ohio State University alebo Miami Universtity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok