Prežiť výmenu otca zakladateľa sa podarí málokomu. Je otázkou času, kedy sa Za ľudí rozídu

TA3
5.6.2021 21:37

V strane Za ľudí to škrípe a z jednej sa stali akoby dve. O tom, kedy Veronika Remišová stratila kontrolu nad stranou Za ľudí, a akú má subjekt vôbec budúcnosť, sme sa zhovárali v relácii Za oponou s politológmi Miroslavom Řádekom a Radoslavom Štefančíkom.

20210605_za_oponou_3.jpg
TA3

Súčasné problémy strany Za ľudí sa začali počas voľby nového predsedu strany, kedy sa rozhodovalo medzi Veronikou Remišovou a Miroslavom Kollárom, myslí si politológ Řádek. Na súčasnú situáciu v strane má podľa neho vplyv aj "uplynulá, zdanlivo ukončená politická kríza vo vládnej koalícii", po ktorej skončil ako premiér Igor Matovič, a kedy bola Remišová na strane tých, ktorí chceli koalíciu udržať "za každú cenu"

Podľa politológa Radoslava Štefančíka sa rozpad strany začal vtedy, keď ju opustil exprezident a jej zakladateľ Andrej Kiska. Prežiť výmenu "otca zakladateľa" sa podarilo len KDH a SNS, pripomenul politológ. "Buď tá strana zanikla, ako v prípade HZDS, alebo došlo k tomu, čo "teraz vidíme v strane Za ľudí". Na stranu Za ľudí podľa jeho slov neexistovala spoločenská objednávka, strana totiž nereprezentovala nijaký socio-ekonomický segment. "Andrej Kiska odišiel, a to už bola len otázka času, kedy sa to celé rozpadne," uviedol politológ. Podobný "rozkladný proces" sme už podľa neho zaznamenali aj u iných strán. 

Odvolávanie jej pridalo líderskú legitimitu

"Ak by vládu a stranu Za ľudí tvorili ľudia, ktorí vedia, čo chcú, a ako to chcú, a ako to majú urobiť, tak potom by asi ten subjekt dnes nebol v takých problémoch a nemal takú popularitu, že s veľkou pravdepodobnosoťou sa do ďalšieho volebného obdobia do národnej rady nedostane," uviedol Řádek. Ako povedal, myslí si, že falošne interpretovali politickú realitu. 

Ako uviedol Štefančík, zo strany už dávnejšie preniklo na verejnosť, že vysoká miera nedôvery voči Remišovej sa vyskytla vtedy, keď sa rozhodovalo o tom, čo ďalej počas vládnej krízy. Dôvod, prečo strana upadá, nie je podľa neho v Remišovej, a nemyslí si, že riešenie je v Márii Kolíkovej, pretože je to strana Andreja Kisku.

Řádek si zase myslí, že to, čo Márii Kolíkovej pridalo "líderskú legitimitu" bolo odvolávanie, kedy čelila silným verbálnym atakom Borisa Kollára. Kolíkovej podľa Štefančíka zase nahralo aj odvolanie Romana Krpelana. Štefančík si myslí, že sa história sa bude opakovať, a započatý konflikt sa bude v strane zosilňovať, a potom bude len otázkou času, kedy jedna alebo druhá strana povie, že zo Za ľudí odchádza.  Ako v relácii povedal Řádek, Veronika Remišová podľa neho dokoná čistky v politickej strane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok