Pre väčšinu Slovenska platia výstrahy pred búrkami, môžu priniesť lejaky i silnejší vietor

TA3 TASR
5.6.2021 19:59

Na Slovensku sú najvýraznejšie búrky na Gemeri a na Považí, vyskytujú sa pri nich aj výdatnejšie lejaky. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu je však najintenzívnejšia búrka v Poľsku a postupuje na Spiš. "Okrem prívalových zrážok môže priniesť aj väčšie krúpy a silný nárazový vietor," uvádza SHMÚ na sociálnej sieti.

búrka povodeň voda hasiči 1140 px (SITA/Jana Birošová)
SITA/Jana Birošová

Pre väčšinu Slovenska platia aktuálne výstrahy pred búrkami. Výstrahu druhého stupňa vyhlásili meteorológovia pre okres Sabinov. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnom 30 až 50 milimetrov, vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 70 až 110 kilometrov za hodinu. V mnohých okresoch platí prvý stupeň výstrah. 

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," podotýka SHMÚ na svojej webovej stránke. Bez výstrah je Bratislavský a Trnavský kraj, takmer celé územie Nitrianskeho kraja, viaceré okresy Banskobystrického kraja, ale aj niektoré okresy na východe Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok