Keď vás konečne pichnú, neoslavujte alkoholom! Dajte si radšej slepačí vývar

TA3/bd
5.6.2021 14:00

Keď bojujete s infekciou, vaše telo potrebuje živiny a energiu na podporu imunitného systému. Niektoré potraviny môžu tomuto procesu hojenia pomôcť, iné mu ublížiť. Ktoré potraviny nám poskytnú imunologickú stabilitu po zaočkovaní proti covidu?

Keď vás konečne pichnú, neoslavujte alkoholom! Dajte si radšej slepačí vývar
Pexels

Vaša strava nemôže zabrániť chorobe, alebo vyliečiť covid. Tiež nevie zvýšiť účinnosť vakcíny alebo minimalizovať vedľajšie účinky. Konzumácia protizápalových potravín s vysokým obsahom živín vám ale môže pomôcť podporiť imunitný systém, pretože po očkovaní robí ťažkú prácu pri tvorbe protilátok.

Zelená zelenina a pomaranče

Ovocie a zelenina sú plné živín a pomáhajú posilniť imunitný systém, umožňujú telu lepšie bojovať s chorobami. Konkrétne ovocie a zelenina bohatá na vitamín C podporuje tvorbu bielych krviniek. Najbohatším zdrojom sú citrusové plody ako grapefruity, pomaranče a citróny. Navyše, zelená zelenina ako brokolica a špenát sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia vaše bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Prečo je to dôležité? Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú DNA a proteíny v našich bunkách. Môžu spôsobiť oxidačný stres, ktorý potenciálne zvyšuje náchylnosť na rozvoj chorôb.

Boj s infekciou bude jednoduchší, ak budete piť dostatok vody. 

citrusy Pexels

Tuk z rastlín a rýb

Orechy sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré pôsobia na podporu zdravého imunitného systému a silného srdca. Pomáhajú tiež udržiavať zápaly v tele na uzde. Mandle sú nabité vitamínom E, ktorý pracuje na zefektívnení imunitného systému. Kešu orechy obsahujú vysoké množstvo horčíka, o ktorom je známe, že má protizápalové vlastnosti a pomáha znižovať krvný tlak. Mastné ryby, ako je losos a tuniak, sú plné omega-3 tukov zdravých na srdce, ktoré môžu znižovať zápaly v tele, znižovať krvný tlak a predchádzať upchávaniu ciev. Dokážu však ešte niečo navyše. Zvládnuť autoimunitné ochorenia ako lupus a reumatoidnú artritídu a potenciálne chrániť pred rakovinou.

orechy Pexels

Slepačí vývar je nevyhnutný

Hovorí sa, že slepačia polievka je grunt, je základ a existuje okolo nej skutočná veda, ktorá podporuje jej liečivé účinky. Podľa nej má takáto polievka protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierňovať príznaky spojené s bojom proti covidu. Mrkva, cibuľa a zeler dodávajú základné minerály, ako je draslík a železo, a sú skvelým zdrojom betakaroténu, ktorý je formou vitamínu A, ktorý pôsobí ako antioxidant. Sliepka navyše poskytuje výdatnú porciu bielkovín. Vývar je prospešný pre svoje hydratačné vlastnosti a schopnosť pomôcť vyčistiť upchaté dutiny.

Len čo dostanete očkovaciu látku, vyhýbajte sa spracovaným potravinám medzi prvými, zvyšujú v tele zápal. 

polievka Pexels

Zostaňte hydratovaní

Voda je nevyhnutná k tomu, aby mohlo telo bojovať proti cudzím bunkám a chorobám. Keď je človek chorý, jeho telo stráca vodu kvôli horúčke, hnačkám či zvracaniu. Stratené tekutiny treba vždy doplniť. Aj preto sa odporúča po očkovaní vakcínou COVID-19 piť veľa vody, pomôže znížiť nepohodlie z možných vedľajších účinkov, ako je horúčka. Navyše, zostať hydratovaný pomáha posilniť obranyschopnosť. Voda funguje tak, že udržiava naše sliznice vlhké, aby mohol hlien bojovať proti vírusom a chorobám skôr, ako sa dostane hlboko do tela. Voda tiež dodáva do krvi kyslík, čo pomáha imunitnému systému pracovať efektívnejšie.

alkohol Pexels

Keď vás zaočkujú, žiaden alkohol

Aj keď sú zemiakové lupienky neškodná potravina, ak ich zjete občas, nemusí to byť najlepšia voľba, keď sa snažíte posilniť imunitnú obranu tela. Vysoko spracované potraviny môžu spôsobiť prudký nárast cukru, čo následne spôsobí pokles imunitného systému. Keď imunitný systém nefunguje na plný výkon, je pre vírusy oveľa jednoduchšie preniknúť do tela. Ak sa snažíte podporiť svoj imunitný systém, alkohol úplne vylúčte. Priamo totiž potláča imunitný systém. Okrem toho vyplachuje zdravé baktérie zo žalúdku, čo sťažuje ochranu pred infekciou. Nehovoriac o tom, že alkohol dehydruje, čo by mohlo zhoršiť niektorý z vedľajších účinkov očkovania, napríklad bolesť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok