Spolu múdrejší. Rezort školstva pripravuje program doučovania

TA3 TASR
4.6.2021 21:54

Pre žiakov, ktorí sa nevedeli plnohodnotne zapojiť do vzdelávania počas obdobia prerušenej prezenčnej výuky v školách, sa bude v budúcom školskom roku realizovať program doučovania. Informovalo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

trieda škola prváci 1140px (TASR/Radovan Stoklasa)
TASR/Radovan Stoklasa

Program bude priamo nadväzovať na program doučovania "Spolu múdrejší", ktorý podporil rezort školstva, a zároveň na program doučovania žiakov základných škôl vysokoškolskými študentmi, koordinovaný Štátnym pedagogickým ústavom.

Individuálne alebo skupinovo

Doučovanie bude zamerané najmä na predmety hlavných vzdelávacích oblastí (jazyk a komunikácia, matematika a informatika, človek a spoločnosť, človek a príroda) a prebiehať bude v poobedňajších hodinách buď individuálne, alebo skupinovo (v malých skupinkách do päť žiakov).

Výber žiakov, ako aj komunikáciu s ich zákonnými zástupcami bude zabezpečovať škola. Samotné doučovanie bude realizovať doučujúci s pedagogickým vzdelaním. V prípade, že škola nenájde vhodného kandidáta, bude im sprostredkovaný mimovládnou organizáciou alebo vysokou školou. Metodickú podporu programu a spoluprácu s mimovládnymi organizáciami a vysokými školami bude zabezpečovať ŠPÚ. K programu vznikne aj webový portál, na ktorom bude možné párovať ponuku a dopyt po doučovaní. Tiež na ňom budú zverejňované sprievodné materiály, webináre či informácie o priebehu programu.

Podpora vzdelávania

S cieľom zvýšenia celkového objemu hodín, ktorý žiaci venujú výchovno-vzdelávacím aktivitám, bude podporené celodenné vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Zriaďovateľom školských klubov detí bude v nasledujúcom školskom roku poskytnutá finančná podpora s cieľom kompenzácie poplatkov za ŠKD pre tieto deti. Tým sa zabezpečí podpora ich participácie v kluboch, ktorých činnosť bude rozšírená o cielené neformálne vzdelávacie aktivity zamerané na prehlbovanie a precvičovanie učiva patriaceho k hlavným vzdelávacím oblastiam.

Metodicko-pedagogické centrum v Prešove poukázalo na to, že vzdelávanie žiakov z marginalizovaných rómskych komunít mimo školského prostredia je neefektívne. Komunitné centrá nedisponujú kapacitou na "dovzdelávanie", problémom je tiež absencia komunikácie medzi školami a zainteresovanými pomocnými pracovníkmi, ale i sústredenie sa škôl na napĺňanie učebných osnov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok