India chce urýchliť očkovanie, objednala milióny dávok neregistrovanej vakcíny

TA3 TASR
4.6.2021 17:56

Indická vláda si objednala 300 miliónov dávok neregistrovanej vakcíny proti koronavírusu od firmy Biological E v snahe urýchliť očkovací proces. V piatok o tom informovala televízia BBC.

India chce urýchliť očkovanie, objednala milióny dávok neregistrovanej vakcíny
TASR/AP

Vakcína indickej farmaceutickej spoločnosti Biological E ešte nie je pomenovaná. V súčasnosti prebieha tretia fáza klinického testovania, výsledky doterajších skúšok sú však "sľubné", píše sa vo vyhlásení indickej vlády. Vakcína by mala byť podľa vlády pripravená na použitie v nasledujúcich mesiacoch.

V Indii je zatiaľ zaočkovaných menej ako 10 percent populácie. V krajine sa v súčasnosti očkuje troma vakcínami, a to vakcínou Covishield od firmy Serum Institute of India (SII), Covaxin od indického výrobcu Bharat Biotech a ruskou vakcínou Sputnik V. V snahe urýchliť očkovací proces sa v Indii od 18. mája môžu dať zaočkovať všetci obyvatelia starší ako 18 rokov. India má približne 1,4 miliardy obyvateľov, pričom spoločnosti Serum Institute of India a Bharat Biotech nedokážu zabezpečiť potrebné množstvo vakcín.

Vakcína Covaxin bola taktiež schválená na núdzové použitie ešte pred ukončením klinických skúšok. Indický úrad pre kontrolu liečiv odobril Covaxin v januári, doteraz však neboli zverejnené výsledky skúšok účinnosti tejto vakcíny. India je jednou z krajín, ktoré boli najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu. Napriek tomu, že druhá vlna je už na ústupe, v krajine denne stále zaznamenávajú približne 100.000 nových prípadov nákazy. Od vypuknutia pandémie sa v Indii koronavírusom nakazilo už viac ako 28,5 milióna ľudí a zomrelo už takmer 341.000 ľudí, predpokladá sa však, že skutočné čísla môžu byť oveľa vyššie.

India je jednou z krajín, ktoré boli najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok