Lieky proti bolesti nie sú cukríky: Krvácanie z predávkovania už vystrašilo veľa ľudí

4.6.2021 18:00

Bolí vás hlava, svaly, máte kŕče? Určite sa chystáte napumpovať telo liekmi proti bolesti. Medzi favoritov patrí acylpirín a ibuprofen zo skupiny tzv. nesteroidných protizápalových liekov (NSAIDs). Aj keď sú ľahko dostupné a relatívne bezpečné, nie sú úplne bez rizika. Môžete sa nimi predávkovať bez toho, aby ste si to uvedomili.

Lieky proti bolesti nie sú cukríky: Krvácanie z predávkovania už vystrašilo veľa ľudí
Pexels

NSAIDs sú totiž súčasťou aj iných liekov, ktoré môžete paralelne užívať. A neúmyselné predávkovanie je na svete. Vystavujete sa tak riziku veľmi nebezpečných vedľajších účinkov. V skutočnosti je užívanie viacerých liekov, ktoré (nevedomky) obsahujú rovnaké účinné látky, jedným z dôvodov, prečo sa zvyšuje počet hospitalizácií so žalúdočným vredom a krvácaním žalúdka. 

Dvojnásobné dávkovanie

Zima bola hlavným obdobím chrípky a bránili sme sa aj pred vírusom COVID-19. Zmierňovali sme príznaky nachladnutia sami, kombinovali si lieky, z ktorých niektoré boli s veľkou pravdepodobnosťou protizápalové. Ak ste ich užívali spolu s liekmi proti bolesti, ako je ibuprofen, dávkovanie sa tak mohlo zdvojnásobiť.

Vždy si prečítajte zloženie liekov, ktoré kupujete.

zaludok bolesť Pexels

Postrach pre tráviaci systém

Žalúdok produkuje látky tzv. prostaglandíny, ktoré ho chránia pred poškodením. NSAIDs prostaglandíny blokujú, a tým znižujú produkciu týchto ochranných látok. So zníženou bariérou môže kyselina, ktorá sa bežne v žalúdku nachádza, dráždiť jeho sliznicu a viesť k vzniku vredov a krvácaniu, ak ich užijete príliš veľa alebo ich užívate príliš často.

lieky Pexels

Ako zabrániť predávkovaniu 

Vždy si prečítajte zloženie liekov, ktoré kupujete. Niektoré práškové typy v sebe môžu obsahovať ešte pomocný šumivý aspirín. Ak ste prechladli a užívate lieky na horúčku, tabletky na liečbu žalúdočnej nevoľnosti, a k tomu ešte niečo od bolesti chrbta, vystavujete sa veľkému riziku. NSAIDs sú bezpečné, ale to neznamená, že si ich môžete vziať koľko chcete. Pravdepodobnosť vedľajších účinkov stúpa s vyššou dávkou. 

Ak vás príbalový leták usmerňuje užiť dve tabletky lieku za šesť hodín, musíte sa toho držať. Ak ich užijete viac alebo skôr, zvýši sa riziko nezdravých účinkov. Ak sa vám bolesti vrátia predčasne, nemusíte trpieť. Keď dosiahnete maximálne dávkovanie alebo časový limit ešte neprešiel, môžete si vziať paracetamol, ktorý nie je NSAIDs a v tele sa metabolizuje odlišne. Predovšetkým, musíte mať prehľad o počte dní, počas ktorých je bezpečné užívať lieky bez dozoru lekára. 

Nikdy neprekračujte povolené dávkovanie liekov, stúpa tým pravdepodobnosť vedľajších účinkov.

Témy: Ibuprofén liek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok