Bielorusko vracia úder. Na sankcie USA reaguje odvetnými opatreniami

TA3 TASR
4.6.2021 09:06

Bielorusko vo štvrtok ohlásilo, že v rámci odvetných opatrení voči sankciám Washingtonu budú musieť Spojené štáty znížiť počet svojich diplomatických a administratívnych pracovníkov v tejto postsovietskej krajine.

Bielorusko vracia úder. Amerických diplomatov
TASR/AP

Hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz vo vyhlásení povedal, že dôjde i k sprísneniu procesu udeľovania víz. Podrobnosti však neuviedol. Minsk podľa jeho slov tiež odvolal povolenie pre agentúru Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID) čo sa týka jej pôsobenia v Bielorusku.

"Dnes bol na ministerstvo zahraničných vecí predvolaný americký chargé d'Affaires v Bielorusku, ktorému boli oznámené odvetné opatrenia. Zahŕňajú zníženie počtu diplomatického, administratívneho a technického personálu americkej diplomatickej misie, sprísnenie vízového procesu...," uvádza sa vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

Vo štvrtok vstúpili do platnosti ekonomické sankcie voči deviatim bieloruským štátnym podnikom, ktoré Washington znovu zaviedol v apríli tohto roku. Stalo sa tak po tom, čo bieloruský líder Alexandr Lukašenko nereagoval na výzvy na prepustenie politických väzňov, ktorí boli zadržaní po tvrdom potlačení opozičných protestov proti jeho režimu. Opatrenia USA voči Minsku podľa hovorcu bieloruského rezortu diplomacie poškodia len "bežných bieloruských občanov" pracujúcich v daných podnikoch. "Tieto kroky sú nelegálne, odporujú medzinárodnému právu a ich cieľom je vytvárať tlak na suverénny štát," uviedol Hlaz.

Hovorca rezortu diplomacie USA Ned Price na tlačovom brífingu v tejto súvislosti vyhlásil: "Bieloruskí predstavitelia doviedli vzťah (s USA), žiaľ, do tohto bodu neúprosnými a stupňujúcimi sa represiami voči svojim občanom." "Veľvyslankyňa (Julie) Fisherová bude naďalej podporovať demokratické úsilie Bielorusov. S lídrami prodemokratického hnutia, predstaviteľmi médií, študentmi a ďalšími členmi občianskej spoločnosti bude v spojení i naďalej s cieľom vyjadriť im našu podporu, (ale) nie z územia Bieloruska," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok