Taiwan má problémy so zabezpečením vakcín. Milión dávok mu daruje Japonsko

TA3 TASR
4.6.2021 08:09

Japonský minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi v piatok oznámil, že jeho krajina daruje Taiwanu viac ako milión dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca.

AstraZeneca vakcína 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Tento krok môže vyvolať spor s Pekingom. Taiwan sa odtrhol od Číny na konci občianskej vojny v roku 1949, Peking však tento demokratický a samosprávny ostrov vníma ako súčasť svojho územia. Mogeti povedal, že Japonsko o poskytnutie vakcín žiadajú rôzne krajiny a oblasti.

"V súčasnosti sme dokončili prípravy v súvislosti so žiadosťou Taiwanu a bezplatne doručíme 1,24 milióna dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktoré boli vyrobené v Japonsku," povedal. Vakcíny budú doručené prostredníctvom japonskej diplomatickej misie na Taiwane a mali by prísť v priebehu piatka. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyjadrení tento krok privítalo a zdôraznilo, že susediace krajiny "majú spoločné univerzálne hodnoty slobody a demokracie".

Nárast nových prípadov

Taiwan v súčasnosti čelí náhlemu nárastu v počte prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet prípadov v krajine sa za posledné týždne zvýšil na takmer 10.000 a Taiwan hlási i 166 súvisiacich úmrtí. Nárast počtu prípadov zaznamenali po tom, ako sa nákaza rozšírila z ohniska z prostredia pilotov leteckých spoločností.

Taiwan chce v najbližších mesiacoch začať s hromadným očkovaním a zakladá tisíce vakcinačných stredísk s cieľom podať milión dávok týždenne. Má však problémy so zabezpečením dostatočného počtu dávok.

Doteraz dostal 726.000 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a 150.000 dávok od americkej spoločnosti Moderna. Ďalšie dávky by mal dostať aj prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX. Tú vytvorili Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia s cieľom pomôcť krajinám s nízkym a stredným príjmom získať prístup k proticovidovým očkovacím látkam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok