Vlasy z kaderníctiev nemusia skončiť na skládke. Briti nimi čistia ropné škvrny na mori

TA3
4.6.2021 07:00

Kaderníctva z Veľkej Británie a Írska sa prihlásili k iniciatíve na ochranu životného prostredia Green Salon Collective. Pýtate sa, ako môžu prispieť práve oni k zelenšej planéte? Odstrihnuté ľudské vlasy zo salónov totiž nevyhadzujú na skládku, ale využívajú ich na odstraňovanie ropných škvŕn z morských pobreží.

Guardian
TASR/AP (ilu)

Za posledných 10 mesiacov sa pod iniciatívu Green Salon Collective (GSC), ktorá znižuje množstvo odpadu zo salónov prostredníctvom recyklácie a vzdelávacích programov, podpísalo podľa The Guardian 550 salónov z Veľkej Británie a Írska. Kadernícke salóny patria k veľkým producentom odpadu. Ako uviedol spoluzakladateľ GSC Paul Seaward, boli šokovaní, ako veľmi je kadernícky priemysel v Británii pozadu s udržateľnosťou.

Ako uvádzajú, pribline 99 % odstrihnutých vlasov zo salónov sa posielalo na skládky odpadu, ale v rámci iniciatívy sa začali odstrihnuté vlasy zbierať, a vznikajú z nich akési vlasové siete alebo vaky, ktoré ropné alebo olejové škvrny zachytia, a zabránia im v ďalšom rozširovaní. Vlasy sa plnia do bavlnených alebo nylonových "túb", ktoré sa potom rozmiestnia na morské pobrežia.

Zvyšok použijú farmári do kompostu

Doteraz zozbierali asi 500 kilogramov vlasov, z toho na čistiace operácie použili asi 50. Zvyšok putuje farmárom na použitie do kompostu. Vlasy totiž obsahujú bielkoviny a dusík, ktoré vyživujú rastliny. Farby na vlasy, ktorých zvyšky končia vo vode, zase znečisťujú pôdu a podzemnú vodu. Salóny participujúce na projekte sú schopné tieto odpadové kvapaliny zozbierať, a poslať ich zariadeniam, kde ich spália a vytvoria z nich elektrinu. Projekt tiež zjednodušuje recyklovanie kaderníckych alobalov, z ktorých je asi iba jedno percento recyklovaných. V rámci prvých troch mesiacov poslali na recykláciu asi 2,2 tony alobalových fólií.

Karine Jackson, ktorej salón Covent Garden sa  vlani pripojil k GSC uviedla, že podľa nej by sa do iniciatívy mal pripojiť každý salón. "Musíme prevziať zodpovednosť za náš vlastný odpad. Toto je len začiatok niečoho veľkého." 

GSC si na začiatku účtuje jednorazový poplatok vo výške 125 libier, a nabáda salóny, aby zahŕňali do svojich cien aj malý "zelený poplatok". Paula Todd, vlastníčka salónu Green Ginger v Newcastle uviedla, že odozva bola zatiaľ pozitívna. Vďaka tomu si klienti podľa nej vážia to, čo robia, a vedia, že sa starajú aj o viac - nielen o nich samotných, ale o životné prostredie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok