Naď vysvetľoval nákup vrtuľníkov za milióny: Získame špeciálnu výbavu

TA3 TASR
3.6.2021 20:32

Nakúpime vrtuľníky Black Hawk so špeciálnou výbavou za milióny eur. Ako nám to pomôže? A potrebujeme ich? Nákup od USA vysvetľoval v relácii Téma dňa minister obrany Jaroslav Naď.

nad.jpg
TA3

"V roku 2018 prišla ponuka zo strany USA. Z grantového projektu ponúkajú slušné schémy na nákup novej techniky. Vojaci si vybrali a neodstupoval som od toho. S výsledkom som spokojný," uviedol Naď. Podľa neho si vojaci vybrali vrtuľníky Black Hawk v špeciálnej verzii. "Takéto na Slovensku nemáme a ani sme nemali. Získame aj výbavu pre tie zvyšné vrtuľníky a budeme ich vylepšovať," dodal.

Z celkovej sumy 102 miliónov eur sme dostali od USA zľavu okolo 40 miliónov eur, bude nás to v konečnom dôsledku stáť 61miliónov. "Nie je to len pre rezort obrany, ale aj pre policajný zbor pri špecializovaných zásahoch. Vrtuľníky, ktoré máme, nemohli byť predtým nasadzované na krízové zásahy, ale len na prevoz ľudí alebo materiálu," spresnil Naď, pomohli však podľa neho aj počas covidovej krízy, keď lietali s chorými ľuďmi a zdravotníckym materiálom.

Podľa Naďa potrebujeme celkovo 18 vrtuľníkov a aktuálne ich máme 9, dva dokupujeme. Je totiž pravdepodobné, že budú použité aj v zahraničí a Naď predpokladá, že príde aj k ďalšiemu nasadeniu našich vojakov. "Potrebujú adekvátnu techniku a sú na to hrdí," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok