Po vražde Kuciaka a páde Fica máme na Slovensku vojnu policajtov, tvrdí Šándor

TA3
4.6.2021 06:00

Americká Národná bezpečnostná agentúra odpočúvala pomocou dánskej spravodajskej služby európskych politických lídrov. Na Slovensku sa zatiaľ rieši kauza tajného stretnutia politických špičiek a najnovšie NAKA zadržala aj šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa, ktorý sa na stretnutí v budove SIS zúčastnil. S bezpečnostným expertom Andorom Šándorom sme hovorili aj o situácii na Slovensku.

naka kukláči 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

SIS pod Sme rodina

Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský vo väzbe, dvaja policajní prezidenti tiež, z toho jeden spáchal samovraždu, domová prehliadka u bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana, viacero sudcov vo väzbe a zadržaný šéf inšpekcie, to všetko podľa bezpečnostného experta ukazuje na celý systém bezpečnostnej komunity a "vôbec to nie je dobrá výpovedná hodnota".

Šándor spomenul systém rozdelenia sfér vplyvu a kontroly medzi koaličnými partnermi. Kritizuje, že vzhľadom na to, že Slovenská informačná služba pripadla hnutiu Sme rodina, môže si líder hnutia Boris Kollár na post šéfa SIS menovať "svojich ľudí". "SIS predsa nepatrí strane pána Kollára, SIS je Slovenská informačná služba," zdôrazňuje Šándor. "Chápem, že sú to politickí nominanti, ale nemôže to byť predsa rezortná záležitosť, prepojená na nejaké strany, ktoré spolu momentálne vytvárajú koalíciu," hovorí Šándor.

Nebezpečný systém kajúcnikov

"Systém kajúcnikov, ktorý priviezol Lipšic zo Spojených štátov, je veľmi nebezpečný," vyjadril sa bezpečnostný expert. Celý spravodajsko-bezpečnostný systém, nielen pokiaľ ide o SIS, je na Slovensku podľa Šándora "veľmi nebezpečne narušený".

"Občania po vražde Kuciaka, po páde Ficovej vlády a po víťazstve Matoviča pravdepodobne čakali, že príde niečo lepšie," hovorí Šándor. Ako sa vyjadril, ľudia teraz sledujú čosi, čo by sme mohli nazvať čiastočne vojnou policajtov z určitých skupín, čiastočne bojom časti policajtov voči SIS a "neuveriteľnými ekvilibristickými akciami politikov", a to vôbec nesvedčí o tom, že by sa systém mal vrátiť do normálu, myslí si Šándor. 

Šándor zároveň pochybuje, že vláda Eduarda Hegera sa udrží celé volebné obdobie. Jediný spôsob, ako sa Slovensko môže vydať na cestu normálnej demokratickej krajiny, vidí v "zásadnom odpolitizovaní" SIS aj polície.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok