Karadžič na súde: Namiesto obvinenia ma mali vyznamenať

TASR, TA3
16.10.2012 11:10

Bývalý vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič sa dnes pred Medzinárodným trestným tribunálom pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii ujal sám svojej obhajoby. Povedal, že namiesto obvinenia by mal byť chválený za svoje snahy o presadenie mieru.

"Namiesto toho, aby som bol obvinený, som mal byť vyznamenaný za všetky dobré veci, ktoré som urobil. Urobil som všetko, čo bolo v ľudskej moci, aby som zabránil vojne. Podarilo sa mi obmedziť utrpenie všetkých civilistov," povedal Karadžič na súde v Haagu.

"Vyhlásil som množstvo jednostranných prímerí a vojenských obmedzení. A veľakrát som zastavil našu armádu, keď bola blízko víťazstvu," citovala ho agentúra Reuters. Karadžič (67) sa obhajuje sám z obvinení z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti a bude tiež sám robiť krížový výsluch svedkov.      
Karadžič je jedným z troch srbských vodcov, postavených pred súd v Haagu za vojnové zločiny spáchané počas násilného rozpadu bývalej Juhoslávie v rokoch 1991-99. Zahynulo v nich vyše 100.000 ľudí a milióny prišli o svoje domovy.

Prokurátori ICTY ho obvinili zo zodpovednosti za ostreľovanie bosnianskeho hlavného mesta, keď bolo v rokoch 1992-96 obliehané silami bosnianskych Srbov. Je tiež obvinený, že stál za masakrou 8000 bosnianskych Moslimov v Srebrenici v roku 1995.

Bývalý vojenský veliteľ bosnianskych Srbov Ratko Mladič bol postavený pred súd tento rok a bývalý juhoslovanský a srbský prezident Slobodan Miloševič zomrel v roku 2006 pred ukončením procesu s ním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok