V Bielorusku neexistujú vakcíny schválené úniou. Diplomati sa očkujú inde

TA3/TASR
3.6.2021 13:29

Litva už zaočkovala desiatky diplomatov Európskej únie pôsobiacich v susednom Bielorusku, uviedol vo štvrtok podľa agentúry AFP litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

korona čísla
TASR/AP (ilu)

"Realita je taká, že diplomati pôsobiaci v Minsku nemajú prístup k vakcínam registrovaným v EÚ. V Bielorusku také vakcíny neexistujú," uviedol Landsbergis.

"Sme k Minsku najbližšie, takže je prirodzené, že sme krajinou, ktorá ponúkla diplomatom žijúcim v nej pomoc," dodal.

Celkovo 60 diplomatov dostalo v Litve vakcínu proti ochoreniu COVID-19 Janssen – jednu zo štyroch očkovacích látok povolených na použitie Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

Bielorusko je čoraz izolovanejšie

Bielorusko distribuuje iba ruskú vakcínu Sputnik V, ktorú tiež aj vyrába.

Ako približuje AFP, bieloruský režim je po násilných represiách voči opozičným protestom po vlaňajších prezidentských voľbách medzinárodne čoraz izolovanejší.

V máji bieloruské úrady donútili na letisku v Minsku pristáť lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu, pričom ho sprevádzala stíhačka MiG. Následne zadržali dvoch cestujúcich lietadla: v exile žijúceho bieloruského novinára Ramana Prataseviča (26) a jeho 23-ročnú ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, študujúcu vo Vilniuse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok