Slovensko malo právo zastaviť maďarského prezidenta, rozhodol súd

TA3, TASR
16.10.2012 09:58

Slovensko neporušilo právo EÚ, keď prezidentovi Maďarska odoprelo vstup na svoje územie. Po troch rokov právnych ťahaníc medzi Maďarskom a Slovenskou republikou dal Súdny dvor EÚ v Luxemburgu v plnom rozsahu za pravdu slovenskej strane.

Status prezidenta je špecifický

V zdôvodnení súdu sa uvádza, že status hlavy štátu sa vyznačuje špecifikom vyplývajúcim zo skutočnosti, že ho upravuje medzinárodné právo, v dôsledku čoho konanie najvyššieho predstaviteľa štátu z medzinárodného hľadiska, akým je jeho prítomnosť v zahraničí, podlieha tomuto právu, a najmä právu diplomatických vzťahov.

Takéto špecifikum odlišuje osobu, ktorej je priznaný tento status, od všetkých ostatných občanov únie, takže na vstup tejto osoby na územie iného členského štátu sa nevzťahujú tie isté podmienky ako podmienky uplatniteľné na ostatných občanov.

V dôsledku toho skutočnosť, že občan EÚ zastáva funkciu hlavy štátu, môže na základe medzinárodného práva odôvodňovať obmedzenie výkonu práva na pohyb, ktoré tejto osobe priznáva právo únie. Súdny dvor konštatuje, že právo EÚ neukladá Slovensku povinnosť zaručiť prezidentovi Maďarska vstup na svoje územie.

Výročie obsadenia Československa

Na konci augusta 2009 chcel vtedajší maďarský prezident navštíviť Slovensko a v Komárne odhaliť sochu svätého Štefana. Problém bol, že návšteva sa mala uskutočniť v deň 41. výročia obsadenia Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ktorých súčasťou bolo aj maďarské vojsko.

Obe krajiny si vymenili diplomatické nóty a traja najvyšší ústavní činitelia, premiér Robert Fico, prezident Ivan Gašparovič a predseda parlamentu Pavol Paška, prijali vyhlásenie, v ktorom uviedli, že Sólyomova návšteva nie je vhodná.

Lajčák: Rozsudok predstavuje definitívnu bodku

Ministerstvo zahraničných vecí víta rozsudok, uviedol dnes šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pred zasadnutím Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

"Oceňujeme, že Súdny dvor EÚ v celom rozsahu zamietol žalobu Maďarska, čím potvrdil postoj zastávaný Slovenskom, podľa ktorého sa na medzištátnu spoluprácu - aj v podmienkach únie - vzťahuje medzinárodné právo," uviedol Lajčák.

Rozsudok tak podľa ministra jednoznačne oddelil využívanie slobody voľného pohybu osôb, ktoré Slovensko plne a dôsledne rešpektuje, od návštev hláv štátov, ktorých status je špecifický a upravuje ho medzinárodné právo, najmä právo diplomatických vzťahov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je podľa Lajčáka presvedčené, že rozsudok, ktorý je jednoznačnou odpoveďou všetkým kritikom postupu slovenskej strany, predstavuje definitívnu bodku za uvedeným sporom a umožní zamerať sa v slovensko-maďarských vzťahoch na riešenie tém prospešných pre občanov oboch krajín.

"Slovensko má záujem na ďalšom plnohodnotnom rozvoji bilaterálnej spolupráce s Maďarskom, súčasťou ktorej sú aj kontakty ústavných činiteľov a inštitúcií. Veríme, že aplikácia pravidiel potvrdených Súdnym dvorom EÚ prispeje k ich nerušenému priebehu," povedal Lajčák.

Rozhovor o vnímaní prípadu v Maďarsku s budapeštianskym spravodajcom TASR Ladislavom Vallachom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok