Rusko chce vyslať k Jupiteru loď s jadrovým pohonom, misiu nazvali Zeus

TA3 TASR
3.6.2021 08:40

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos oznámila, že v roku 2030 plánuje vyslať k Jupiteru bezposádkový vesmírny "remorkér" s jadrovým pohonom. Informoval o tom vedecký portál Futurism.com.

Astronómovia objavili 12 nových mesiacov okolo planéty Jupiter
NASA, ESA, A. Simon/Goddard Space Flight Center, M.H. Wong/University of California

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS bude táto misia s označením "Zeus" trvať približne 50 mesiacov. Roskosmos spoločne s Ruskou akadémiou vied momentálne robí výpočty týkajúce sa balistiky letu a užitočného zaťaženia modulu.

Ako uvádza portál Futurism, ide o ďalšiu z ambicióznych misií Roskosmosu naplánovaných na najbližšie desaťročie. Moskva totiž v súčasnosti buduje svoju vlastnú orbitálnu stanicu a do konca roka plánuje pristáť s vlastnou sondou na južnom póle Mesiaca.

Podľa Roskosmosu vesmírny remorkér najskôr zamieri k Mesiacu, kde sa od neho oddelí kozmická sonda. Remorkér s jadrovým pohonom bude následne pokračovať k Venuši, kde sa od neho odpojí ďalšia sonda. Počas preletu okolo Venuše remorkér využije gravitačné pole tejto planéty a vykoná manéver, ktorý mu umožní pokračovať v lete až k Jupiteru.

Ako pripomína Futurism, kozmická loď s jadrovým pohonom by mohla výrazne skrátiť lety k vzdialenejším vesmírnym objektom. V súčasnosti kozmické lode využívajú na svoj pohon chemické látky, slnečnú energiu alebo gravitáciu.

S existujúcimi technológiami by spiatočná cesta na Mars mohla trvať aj viac ako tri roky. Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) by kozmická loď s jadrovým pohonom mohla tento čas skrátiť na dva roky. Rusko však nie je jedinou krajinou, ktorá v rámci vesmírneho výskumu počíta s využívaním jadrovej energie. NASA napríklad rozvíja plány na vybudovanie jadrovej elektrárne na povrchu Mesiaca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok