Toto vám možno nepovedali, po očkovaní neseďte, hýbte sa!

3.6.2021 09:00

Pokiaľ ide o očkovaciu látku proti COVID-19, stojí za to sa chrániť. To však nemusí znamenať, že máte mať po nej bolesti v ramene. Stačí si trochu zacvičiť.

Toto vám možno nepovedali, po očkovaní neseďte, hýbte sa!
Pexels

Podľa prieskumov, až 75 percent ľudí bolesť v mieste vpichu cíti. Po druhej dávke má 27 percent mierny opuch. Aj keď ste v minulosti mali nejaké bolesti ramena po inej vakcinácii, nepohodlie v rukách býva po covidovej väčšie, ako po podaní napr. chrípkovej vakcíny. Našťastie, jej vedľajší účinok sa dá zmierniť. Jednoduchým spôsobom je cvičenie paží. 

Nebojte sa cvičiť

S cvičením začnite skôr, ako sa u vás prejaví bolestivosť svalov, aby sa minimalizoval vedľajší účinok. Mnoho očkovacích miest vyžaduje, aby ste po podaní dávky sedeli 15 až 30 minút na pozorovaní. Nebojte sa začať s niekoľkými z týchto cvičení, keď ste ešte tam. Neskôr pokračujte vo vykonávaní 5 až 10 opakovaní každého pohybu zhruba každú hodinu po dobu jedného až štyroch dní alebo dovtedy, kým bolesť nepoľaví. 

Aj jediné 20-minútové mierne cvičenie už pôsobí protizápalovo.

rameno pexels

Kruhy či chôdza po stene

  1. Rozpažte ruky, dlane smerujú dopredu. Pomaly otáčajte rukami v malých kruhoch dozadu a potom dopredu.
  2. Viete ako sa robí anjel do snehu? Pri našom cvičení však neležíte, ale stojíte. Rukami robte polkruh od hlavy po stehná a naspäť. Lakte držte stále vystreté.
  3. Postavte sa pol kroka od steny. Položte dlaň proti nej vo výške ramien a pokrčte lakte. Ruku pomaly posúvajte alebo „kráčajte“ po stene, kým sa ruka úplne nevytiahne hore. Opakujte. 

ruky cvičenie Pexels

Prečo ruka bolí ?

Určitá bolesť v ramenách po očkovaní je úplne normálna. Je to súčasť prirodzenej reakcie vášho tela na prepichnutie deltového svalu ihlou, ako aj na chemikálie v injekčnej striekačke. Postvakcinačný diskomfort je znakom toho, že si vaše telo vytvára ochranu pred novým koronavírusom. Zápal je normálnou súčasťou reakcie vášho imunitného systému na rozvoj obrany. Váš imunitný systém aktivuje chemikálie, ktoré pomáhajú reagovať na vakcínu, čo môže mať za následok lokalizovaný opuch a bolesť v oblasti vpichu. 

To neznamená, že ak po očkovaní vakcínou proti COVID-19 nemáte boľavé rameno, vakcína nefungovala. Považujte sa skôr za šťastné človeka! Neexistuje jednoznačné vysvetlenie, prečo sa u nej vyskytuje viac bolesti ako pri bežných vakcínach. Vakcíny mRNA však obsahujú špecifické konzervačné látky a stabilizátory, konkrétne polyetylén, ktoré môžu byť pre organizmus ťažké. Aj to, že covid je skutočne nový a náš imunitný systém nie je na tento druh vírusu pripravený.

Ak je vaše rameno veľmi bolestivé, položte si druhú ruku pod lakeť ako podporu.

rameno Pexels

Aj mierne cvičenie pomáha

Pohyb má hneď niekoľko dôležitých funkcií:

  • Zvyšuje prietok krvi: Mikroskopické poranenie vášho deltového svalu vedie k metabolickým vedľajším produktom, ktoré môžu podnietiť vznik bolesti. Pohyb vášho svalu zvyšuje prietok krvi do tejto oblasti, čo pomáha odstraňovať tieto chemikálie z tela a zmierňovať bolesti paží.
  • Rozprúdi endorfíny: Endorfíny uvoľňované počas cvičenia môžu dočasne znížiť prežívanie bolesti.
  • Má protizápalové účinky: Aktívne svalové kontrakcie, ktoré sa vyskytujú pri ľahkom pohybe, môžu do istej miery rozptýliť lokalizovaný opuch.

Nepreháňajte to po očkovaní s náročným tréningom hornej časti tela, mohlo by to prehĺbiť bolestivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok