Izrael zistil možnú spojitosť medzi myokarditídou a vakcínou Pfizer

TA3/TASR
2.6.2021 12:32

V Izraeli zaznamenali v poslednom čase niekoľko prípadov zápalového ochorenia srdcového svalu. Ochorenie sa prejavilo prevažne u mladých mužov zaočkovaných vakcínou proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech. Izraelské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že prípady pravdepodobne súvisia s vakcináciou.

koronavírus Pfizer vakcína 1140 px
TASR/AP

Od decembra 2020 do mája 2021 evidovali v Izraeli 275 prípadov tohto ochorenia, a to spomedzi viac než piatich miliónov zaočkovaných, uviedol rezort zdravotníctva s odvolaním sa na výsledky štúdie troch odborných tímov, ktorú dal vypracovať.

Väčšina z pacientov s problémom zápalu srdca strávila v nemocnici najviac štyri dni a 95 percent z nich bolo označených za ľahké prípady.

Štúdia odhalila, že "existuje možná spojitosť medzi podaním druhej dávky vakcíny (Pfizer) a objavením sa myokarditídy u mužov vo veku 16 – 30 rokov", uvádza sa vo vyhlásení. V uvedenej skupine ľudí sa totiž zápal srdcového svalu objavoval častejšie než u iných skupín.

Pfizer vedľajšie účinky preveruje

Americká firma Pfizer uviedla, že o týchto zisteniach vie, avšak poznamenala, že nebola stanovená príčinná súvislosť v spojitosti s podaním vakcíny. V porovnaní s počtom prípadov myokarditídy v bežnej populácii nezistila u zaočkovaných ľudí ich vyšší výskyt, dodala. Možné neželané vedľajšie účinky očkovacej látky však dôkladne preveruje a pravidelne sa stretáva s predstaviteľmi izraelského ministerstva zdravotníctva, ktorí sa venujú bezpečnosti vakcín.

Poradný výbor amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v máji odporučil ďalšie štúdie, čo sa týka možného súvisu myokarditídy a mRNA vakcín, medzi ktoré okrem vakcíny konzorcia Pfizer/BioNTech patrí i očkovacia látka od spoločnosti Moderna. Hoci vtedy v porovnaní so všeobecnou populáciou nezistili nadpriemerne vysoký výskyt tohto ochorenia, oznámili, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by mali o možných rizikách vedieť.

Izrael je celosvetovo vedúcou krajinou v počte zaočkovaných osôb, čo mu umožnilo naplno otvoriť ekonomiku. Od utorka boli tiež zrušené viaceré opatrenia týkajúce sa obmedzení sociálnych kontaktov a ľudia už na návštevu reštaurácií či iných prevádzok nepotrebujú špeciálne očkovacie preukazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok