Bratislavský Dinopark definitívne končí, má prísť nová atrakcia

TA3 TASR
2.6.2021 10:59

V Zoologickej záhrade Bratislava po 17 rokoch končí Dinopark, ktorý sa nachádzal v jej areáli a návštevníci tu mohli obdivovať desiatky statických a pohyblivých modelov dinosaurov v životných veľkostiach.

Bratislavský Dinopark definitívne končí, má prísť nová atrakcia
TASR/Daniel Veselský

Nevýhodný kontrakt

Vedenie záhrady tvrdí, že muselo ukončiť spoluprácu s prevádzkovateľom parku - firmou West Media - pretože kontrakt vykazoval vážne právne nedostatky, bol dlhodobo nevýhodný pre zoo a spoločnosť porušila svoju povinnosť byť zapísaná v registri konečných užívateľov výhod. Zoo avizuje, že  čoskoro vyhlási výber novej atrakcie.

Nová atrakcia má mať ucelenú koncepciu s výchovno-vzdelávacím charakterom, zameranú na historický vývoj organizmov, evolúciu ekosystémov, biodiverzitu, a má zahŕňať aj dinosaurov. "Budeme hľadať originálne koncepty a moderné interaktívne spracovanie, aby sme našim návštevníkom ponúkli výstavu európskej kvality, ktorá zvýši atraktivitu nielen zoologickej záhrady, ale aj mesta, a bude finančným prínosom pre zoo a jej ďalší rozvoj," informovala za Zoo Bratislava Monika Ďurkovičová.

K zatvoreniu Dinoparku došlo v sobotu 29. mája. Vedenie zoo však odstúpilo od zmluvy s West Media ešte v marci a zároveň ju vyzvalo na pozastavenie prevádzkovania výstavy a jej zatvorenie pre verejnosť. "Spoločnosť to nerešpektovala a Dinopark zostal naďalej otvorený až do soboty. Spoločnosť West Media ho prevádzkovala bez právneho titulu," uviedla Ďurkovičová.

Ďalšie problémy

Zoo poukazuje na nevýhodnú zmluvu s prevádzkovateľom atrakcie, na základe nej platila súkromníkovi 30-percentný podiel z celkového vstupného, a to aj v zimných mesiacoch, v ktorých bol park zatvorený. "Na druhej strane West Media od roku 2014 neplatila Zoo Bratislava žiadne nájomné, ani za pozemky užívané na umiestnenie výstavy dinosaurov v areáli zoo, ani za budovy, v ktorých West Media prevádzkovala Dinogril, Dinoshop či Dinokino," spresnila Ďurkovičová s tým, že zoo sa navyše starala aj o údržbu areálu, pretože nebol oplotený a oddelený od zvyšných častí záhrady.

Od roku 2003, keď vznikol Dinopark, Zoo Bratislava vyplatila podľa nej West Medii 5.151.254 eur ako podiel zo vstupného. Spoločnosť síce zaplatila zoo za prvých desať rokov celkovo 132.776 eur za nájom pozemkov, v novej zmluve z roku 2013 sa nájom pozemkov už ale nespomína. 

"Od roku 2014 tak zoo vyplatila spoločnosti viac ako dva milióny eur, teda približne 300.000 eur ročne, pričom spoločnosť West Media neplatila zoo ani za užívanie pozemkov, ani za užívanie stavieb a ani za služby, ktoré záhrada v zmysle zmluvy poskytuje," uviedla Ďurkovičová. Od roku 2014 boli, ako tvrdí, odvádzané neprimerane vysoké finančné prostriedky v prospech súkromníka, čo brzdilo rozvoj zoo a starostlivosti o živé zvieratá.

Aktuálne sa na webe Dinoparku uvádza, že zmluva prešla riadnym výberovým konaním a je platná do roku 2023. "Bohužiaľ, útoky, klamstvá a zavádzajúce argumenty nemôžeme ďalej znášať a za tejto situácie nemožno park naďalej prevádzkovať," uviedol.

Firma West Media ešte v máji pre TASR uviedla, že spor bude riešiť aj súd, keďže sa naň so žalobou obrátila. Kroky vedenia zoo v tom čase označila za protiprávne a smerujúce k likvidácii atrakcie. Tvrdenia o nevýhodnej zmluve pre zoo súkromník odmietol.

Vyjadril sa aj Vallo

K zatvoreniu Dinoparku sa vyjadril aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Priznal, že išlo o veľmi populárnu atrakciu pre tisícky detí. "Zámer Zoo Bratislava ani mesta určite nie je 'vyhnať' dinosaurov z bratislavskej zoologickej záhrady, aj preto Zoo Bratislava čoskoro vyhlási proces transparentného výberu novej atrakcie, ktorá nahradí doterajšiu výstavu dinosaurov," uviedol na sociálnej sieti. 

Fakt, že minulé vedenie takúto spoluprácu podpísalo a dlhé roky ju tolerovalo podľa primátora nemení nič na právnom stave, ktorý bol "natoľko neudržateľný, že ak sa súčasné vedenie chcelo vyhnúť problémom, muselo bezodkladne konať". Vallo potvrdil, že kým sa nezrealizuje nová atrakcia, v zoo nebudú pre návštevníkov k dispozícii dinosaury. 

Zoo podľa neho bude hľadať originálne koncepty a moderné interaktívne spracovanie novej výstavy. Cieľom, ako tvrdí, je ponúknuť návštevníkom novú výstavu európskej kvality, ktorá zvýši atraktivitu mesta a zoologickej záhrady, a bude zároveň finančným prínosom pre inštitúciu a jej ďalší rozvoj. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok