Postavia na Mesiaci trezor? Vedci v ňom chcú uchovať 6,7 milióna spermií, vajíčok a semien

TA3
3.6.2021 07:00

Vedci z americkej Arizony sa rozhodli pre svojský záložný plán v prípade, že by našej Zemi hrozila globálna katastrofa. V takomto prípade je podľa nich nevyhnutné uskladniť vzorky spermií, vajíčok a semien vzácnych živočíchov a rastlín na bezpečnom mieste. Práve ním by mal byť Mesiac.

Postavia na Mesiaci trezor? Vedci v ňom chcú uchovať 6,7 milióna spermií, vajíčok a semien
TASR/AP

Nejde o sci-fi príbeh. Tím vedcov z Arizonskej univerzity predstavil návrh na konferencii Inštitútu leteckých a elektronických inžinierov, píše allthatsinteresting.com.

"Zem je prirodzené nestále prostredie," vysvetlil Jekan Thanga, autor štúdie a strojný inžinier. "Akékoľvek udalosti - výbuch sopky, atómová bomba alebo asteroid, by mohli spustiť určitý druh kolapsu životného prostredia, ktorý by mohol zničiť rozmanitú škálu života na Zemi, rastlín aj zvierat," dodal s tým, že trezor na Mesiaci by mohol byť bezpečným miestom na uchovanie ich vzoriek.

Thanga opísal, ako by mal trezor na Mesiaci vyzerať a fungovať. Postavili by ho pod povrchom Mesiaca. Ideálne úložné priestory sú podľa neho "mesačné jamy", teda bývalé lávové tunely, hlboké v rozmedzí 80 - 100 metrov.



Vzorky by boli uložené pod povrchom Mesiaca v takomto zariadení. Youtube/ Jekan Thanga

250 štartov rakiet

Jamy podľa Thangu poskytnú dokonalý úkryt pred výkyvmi teploty na Mesiaci či prípadnými meteoritmi. Do trezoru pod povrchom Mesiaca by sa dalo dostať vďaka výťahovej šachte.

V trezore by boli uložené milióny vzácnych druhov vzoriek mnohých živočíchov a rastlín v extrémne chladných podmienkach. Semená  by bolo potrebné uskladniť pri teplote -180 stupňov. Kmeňové bunky by si vyžadovali ešte chladnejšie podmienky, a to -196 stupňov. Trezory by boli obstarávané robotmi a poháňala by ich energia zo solárnych panelov, ktoré budú umiestnené na ploche 191 metrov štvorcových.  

A ako chcú vedci vôbec dopraviť 6,7 milióna vzoriek na Mesiac? Thanga tvrdí, že podľa jeho výpočtov, na to bude potrebných 250 štartov rakiet. Ak by sme to porovnali, na výstavbu Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS bolo potrebných 40 štartov rakiet.

Úložisko na Špicbergoch

Ľudstvo pritom už jednu génovú banku na Zemi má. Ide o Špicberské globálne úložisko semien (Svalbard Global Seed Vault). Ako už názov vypovedá, banka sa nachádza za polárnym kruhom na nórskom súostroví Špicbergy. Uchováva takmer 992 000 jedinečných vzoriek, z ktorých každá obsahuje v priemere 500 semien rastlín. Podľa vedcov to však nemusí stačiť v prípade globálnej katastrofy. Navyše Longyearbyen, hlavné mesto súostrovia Svalbard, sa podľa vedcov otepľuje rýchlejšie, než ktorékoľvek iné mesto na zemi.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok