Weisenbacher: Ekonomická motivácia k rodičovstvu u nás neexistuje, o Rómoch kolujú výmysly

TA3
2.6.2021 06:00

Vláda sa dohodla, že deti z rodín v hmotnej núdzi dostanú jednorazovo príspevok vo výške 333 eur. Táto pomoc sa týka 45-tisícov detí. Celkovo však máme na Slovensku milión detí, ktoré by prichádzali do úvahy. Vyrojilo sa mnoho nenávistných komentárov proti Rómom. Aký podiel z balíčka sociálnych dávok vlastne dostávajú Rómovia a koľko ide tým ostatným? Pýtali sme sa Petra Weisenbachera z Inštitútu ľudských práv.

Novorodenec batoľa dieťa deti bábätko pôrodnica ilu 1140px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/Waltraud Grubitzsch)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/Waltraud Grubitzsch

Darčeky nie sú riešenie

"Chudoba nie je problém, ktorý sa dá vyriešiť jednorazovými opatreniami," povedal Weisenbacher. Ak pribúda ľudí, ktorí z nižších stredných tried padajú medzi chudobu, teda "pracujúcu chudobu", čo koronakríza zhoršila, treba to podľa Weisenbachera riešiť systémovo, nie jednorazovými opatreniami "vo forme darčekov".

To, čo tu máme teraz, nie je prvý komunikačný problém tejto vládnej garnitúry, hodnotí Weisenbacher situáciu okolo 333-eurového príspevku. Vládne opatrenie podľa Weisenbachera zbytočne rozďeľuje spoločnosť, keďže koronakríza sa dotkla všetkých, či už finančne, alebo rodinne. "Nebol to dobrý krok," hodnotí.

Podľa Weisenbachera absolútna väčšina tvrdení, ktorá padla najmä smerom k rómskej menšine, jednoducho nie je založená na pravde. Vláda by podľa neho mala viac komunikovať o skutočnej úrovni chudoby na Slovensku a o skutočnej situácii poberateľov dávok, čiže pomoci v hmotnej núdzi či dávok na bývanie. Podľa aktivistu tieto mýty, stereotypy a nepravdivé informácie, ktoré sa šíria verejnosťou a na internete, častokrát zneužívajú aj samotní politici.

Mnohodetných rodín je u nás málo

V súvislosti so stereotypmi o poberateľoch dávok Weisenbacher upozorňuje, že skutočne mnohodetných rodín máme na Slovensku veľmi málo. Rodiny so štyrmi a viac deťmi tvoria len štyri percentá medzi poberateľmi dávok. Weisenbacher zdôraznil, že zákonite až 96 percent poberateľov dávok nie sú mnohodetné rodiny. Vysvetlil, že 58 percent poberateľov dávok v hmotnej núdzi sú jednotlivci, nežijú v manželstve a nemajú deti. Túto dávku pritom tvorí len pár desiatok eur.

Podľa Weisenbachera je väčšina týchto jednotlivcov, ktorí poberajú dávky, spomedzi majority. Nejde teda o Rómov ani obyvateľov osád. Ďalšiu výraznejšiu skupinu spomedzi poberateľov dávok tvoria matky s jedným až štyrmi deťmi, tých je 12 percent. Rodiny s jedným až štyrmi deťmi tvoria 17 percent. 

"Ak si niekto myslí, že existuje ekonomická motivácia na Slovensku mať viac detí, tak opak je pravdou," hovorí Weisenbacher s tým, že od štyroch detí sa už dávka nezvyšuje. Ani príspevok pri narodení dieťaťa podľa neho nie je motiváciou, pretože ten sa s každým ďalším dieťaťom znižuje. "Je to demotivácia, nie motivácia," konštatuje.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

Rodiny so štyrmi a viac deťmi tvoria len štyri percentá medzi poberateľmi dávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok