Slováci si zahrajú vo štvrťfinále. Švédi v poslednom zápase nezískali potrebné tri body

TASR/AP
31.5.2021 19:31

Hokejisti Olympijského výberu Ruska zdolali v pondelkovom zápase A-skupiny na MS v Rige Švédsko 3:2 po nájazdoch a vybojovali si postup do štvrťfinále. Okrem Ruska má vďaka tomuto výsledku istotu štvrťfinále aj Slovensko, Švajčiarsko a Česko. O celkovom umiestnení prvej štvorky rozhodnú utorkové zápasy, okrem duelu Slovensko - Česko (15.15 SELČ) sa bude hrať aj súboj Švajčiarsko - Veľká Británia (11.15 SELČ) a Rusko - Bielorusko (19.15 SELČ).

Slováci si zahrajú vo štvrťfinále. Švédi v poslednom zápase nezískali potrebné tri body
TASR/AP

ROC (Rusko) - Švédsko 3:2 pp a sn (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0, 1:0) 

Góly: 53. Slepyšev (Orlov), 53. Barabanov (Tarasenko, Nesterov), rozh. nájazd Tarasenko - 9. Frödén (Lindberg, A. Kempe), 56. Olofsson (Sellgren). Rozhodovali: Gouin (Kan.), Bruggeman – Oliver (obaja USA), Constantineau (Fr.)

Rusko: Samonov – Zadorov, Nesterov, Gavrikov, Provorov, Zub, Orlov, Ožiganov – Voronkov, Grigorenko, Slepyšev – Tolčinskij, Karnauchov, Barabanov – Morozov, Burdasov, Tarasenko – Timkin, Švec-Rogovoj, Galimov – Kamenev

Švédsko: Reideborn – Tömmernes, Nygren, Dahlbeck, Sellgren, Pilut, Pudas, Lööv – Friberg, Frödén, Wingerli – A. Kempe, Sörensen, Rakell – Lundeström, Hallander, Olofsson – Lindholm, Lindberg, M. Kempe – Rasmussen

Vyrovnaná hra


Prvá tretina patrila spočiatku Švédom, hoci prvú šancu zápasu mal Burdasov. Tre Kronor išli do vedenia v 9. minúte, Frödén využil presilovku šikovnou dorážkou. Potom sa hra otočila, taktovku prevzali Rusi. Najskôr nebezpečne pálil Orlov, ale najväčšiu šancu mal Gavrikov. Jeho delovka od modrej čiary opečiatkovala žŕdku bránky Reideborna.

 V druhej tretine mali Rusi prevahu, miestami až drvivú. V rozmedzí od 26. do 29. minúty zavreli Švédov v ich tretine, pričom ruskí hráči dokázali trikrát vystriedať počas hry bez toho, aby prišli o útočné pásmo. Ale vyťažili z toho iba nepresnú strelu Voronkova. Potom sa Švédi dostali z tlaku, veľkú šancu mal Wingerli, keď sa natlačil pred Samonova, ale Rusi odvrátili nebezpečenstvo. Aj ďalšie šance mali potom Švédi, najväčšiu Frödén, ale Samonov zastavil jeho pokus z tesnej blízkosti.

Dva góly po sebe 

V úvode tretej tretiny hrali Švédi presilovku, Tre Kronor si v nej vytvorili tlak, ale Samonov podržal Rusov. Rovnako aj v 48. minúte pri ďalšej početnej výhode Švédov, dvakrát po sebe nebezpečne pálil Nygren. Švédi držali Rusov na dištanc, ale v 53. minúte rozmedzí 12 sekúnd najskôr Slepyšev a po ňom Barabanov otočili výsledok. Duel však do predĺženia poslal Olofsson.

V ňom hrali Švédi o druhý bod, ktorým by im ešte dal nádej, ale v extračase gól nepadol a rozhodovať museli nájazdy. V nich uspeli Morozov, Burdasov a Tarasenko, Švédi uspeli len dvakrát zásluhou Adriana Kempeho a Pudasa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok