Radičová komentovala stretnutie v SIS: Veľmi neštandardné, vyvolalo pochybnosti

TA3
31.5.2021 13:17

Dôvera v inštitúcie a vládu je na Slovensku veľmi nízka, myslí si to bývalá premiérka Iveta Radičová. Podľa nej tomu nepomohlo ani tajné stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré vyvolalo množstvo otázok i pochybností.

Radičová (SITA)
SITA

"Nebudem zastierať, že stretnutie na pôde SIS v zostave, ktoré sa odohralo, je vysoko neštandardné," komentovala expremiérka aktuálne udalosti v relácii Braňo Závodský Naživo. Tajné stretnutie, ktoré bolo aj témou neverejného rokovania parlamentu vyvolalo otázky. Radičová by ho zorganizovala inak.

"Bez účasti prezidenta som v minulosti zorganizovala podobné stretnutie, keď som odovzdávala spis Gorila. Vyžadovala si to vtedy procedúra a napokon v tejto kauze opäť obnovili vyšetrovanie. Bol to okamih, keď som na Úrad vlády zvolala všetky zložky. Sú situácie, kedy je to nevyhnutné," vysvetlila však s tým, že spôsob, akým zvolal stretnutie Heger vyvolalo viac pochybností. "Pokiaľ mal premiér potrebu konzultovať niektoré informácie, je na mieste rokovať o tom na pôde Úradu vlády. Utajované stretnutie vyvoláva otázky a pochybnosti," dodala.

To, že sa takéhoto stretnutia zúčastnila aj prezidentka, veľmi komentovať nechcela, dodala však, že to zrejme robiť nemala. V parlamente sa správa z tajného stretnutia SIS čítala, zároveň si poslanci odhlasovali žiadosť, aby situáciu v národnej rade komentoval aj väzobne stíhaný exšéf SIS Vladimír Pčolinský. "Všetci aktéri vedeli, že takéto pozvanie nie je možné, pozývali si radového občana, ktorý je väzobne stíhaný. Išlo o nezmyselný akt, ktorý sa nemohol realizovať a šikovnú politickú hru Roberta Fica," uviedla. Národná rada má v zákone uvedené, koho môže a nemôže pozvať na rokovania a definuje to aj ústava. "Poslanci by to mali ovládať," dodala.

Mnohé inštitúcie podľa nej treba reformovať. "Dlhodobo máme problémy s piliermi právneho štátu, dôvera v nosné inštitúcie je veľmi nízka," dodala s tým, že len vymeniť šéfa nestačí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok