Strava astronautov a vojakov chutí božsky a dostať ju už bežne v obchode!

31.5.2021 18:00

Astronauti vo vesmíre aj vojaci v boji používajú lyofilizované jedlá (sušené mrazom), pretože sa nekazia, vážia menej a sú skladnejšie. Sušiť mrazom môžeme hocičo, od ovocia a zeleniny až po kvety a hmyz. Staňte sa aj vy milovníkom tejto formy spracovania potravy. Toľko benefitov, koľko ponúka rozhodne nečakáte.

Strava astronautov a vojakov chutí božsky a dostať ju už bežne v obchode!
Pexels

Primitívnu formu lyofilizácie poznali už peruánski Inkovia a používali ju okolo roku 1250 pred naším letopočtom pri konzervácii potravín. Počas dvoch svetových vojen vyvinuli na mrazenie suchých potravín a ďalších výrobkov stroje a v roku 1938 bola vyrobená prvá mrazom sušená káva. Pri plánovaní dlhotrvajúcich misií Apollo vyvinula NASA techniky lyofilizácie pre ďalšie potraviny, napríklad aj zmrzlinu. Dnes si sušenie potravín mrazom získava čoraz väčšiu obľubu aj u bežných ľudí, športovcov a turistov. Už ste ich vyskúšali?

Chutí to rovnako?

Po procese sušenia mrazom má jedlo skvelú chuť, farbu a rovnaké výživové hodnoty bielkovín, tukov a cukrov. Takmer identické množstvo vitamínov, minerálov a ďalších aktívnych látok. Aj balenie takýchto produktov je skladnejšie. Ak chcete mať z vášho sušeného ovocia ešte lepšiu mňamku, stačí ho namočiť do vody. Ak takýto výrobok správne skladujete, jeho trvanlivosť sa ráta na roky. Veľkou zdravotnou výhodou je, že mrazom sušené potraviny nepotrebujú na spracovanie konzervačné látky, látky zlepšujúce chuť a iné farbivá. Po pridaní vody má potravina naspäť svoju farbu a štruktúru.

susene ovocie Pexels

Budúcnosť stravovania

Pri zmrazení suchých potravín sú najskôr zmrazené tuhé látky, voda je odstránená pomocou vákuovej pumpy a zdroj tepla odstráni na záver ľadové kryštály. Hotový výrobok si môže udržať až 98 percent svojej výživy, pričom váži iba 20 percent z pôvodnej hmotnosti. Mrazom sušené suroviny môžete skladovať v izbovej teplote, zbytočne ich však nenechávajte v obale otvorené, aby nenatiahli vlhkosť. Iba tak vám zostanú vždy chrumkavé a nepokazia sa. Takto si vedia zachovať chuť, farbu a nutričné hodnoty po celé roky. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok