Školy aj žiaci cítia únavu. Učitelia chvália zrušenie plošného testovania

TA3 TASR
31.5.2021 10:24

Slovenská komora učiteľov chváli zrušenie celoplošného testovania 9, ktoré sa od pondelka uskutoční len na reprezentatívnej vzorke. Uviedol to Viktor Križo zo SKU. Tvrdí, že v závere júna pretestovať všetkých deviatakov by bolo už po veľkej únave škôl, rodičov i žiakov asi naozaj zbytočné.

žiaci, stredná škola, 1140x
TASR/Lukáš Grinaj

Dáta o žiakoch sú

"Ono sa už dlhodobo v minulosti hovorilo, či by takéto reprezentatívne testovanie neprinieslo ten istý efekt poznania pre štát ako celoplošné testovanie, ak teda nebude v budúcnosti slúžiť ako náhrada prijímacích pohovorov," uviedol Križo. Ako doplnil, otázkou ostáva, či ministerstvo školstva tak expresne rýchlo pripraví takéto testovanie, aby splnilo svoj cieľ, ktorý si stanovili. "Ak áno, tak je to na mieste," povedal Križo.

SKU opakovane kritizovala ministerstvo školstva, že oproti iným krajinám nemá ani po viac ako roku žiadne dáta o stave žiakov počas pandémie. "Tieto dáta sú, samozrejme, selektívne iba na istej skupine žiakov a veríme, že ministerstvo dodrží sľub a slovo, že predloží verejnosti aj ďalšie dáta zo škôl, ktoré údajne zbiera Štátna školská inšpekcia, aby sme poznali celkový stav škôl po pandémii vo všetkých smeroch," uzavrel Križo.

Reprezentatívna vzorka

Od pondelka začína overovanie vedomostí deviatakov základných škôl z matematiky a vyučovacieho jazyka, známe aj pod starším názvom "monitor", ktoré sa uskutoční na reprezentatívnej vzorke približne 500 škôl, pričom sa zapojí okolo 13.000 žiakov.

Cieľom testovania je overiť vedomosti žiakov po druhej vlne pandémie. Prieskum bude realizovaný na reprezentatívnej vzorke žiakov deviateho ročníka základných škôl a štvrtého ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom. "Touto cestou chceme odsledovať stav vedomostí žiakov po dištančnom vzdelávaní a zároveň získať od žiakov spätnú väzbu k priebehu dištančného vzdelávania," zdôraznil šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

Vo vzorke budú zastúpené školy z celého Slovenska, mestské aj obecné školy, žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, veľké aj malé školy, školy so slovenským aj s maďarským vyučovacím jazykom. Žiaci zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským budú mať všetky materiály prístupné v maďarskom jazyku.

Monitoring sa na vybraných školách uskutoční do 11. júna. Školy si budú môcť v rámci týchto dvoch týždňov flexibilne vybrať termín podľa svojich potrieb. "Žiaci budú tiež vyplňovať dotazník, cez ktorý chceme zistiť ich názory a skúsenosti s dištančným vzdelávaním v tomto roku. Na základe odpovedí žiakov získame dôležité informácie, ktoré nám umožnia vyhodnotiť dištančné vzdelávanie v posledných mesiacoch," uzavrel minister školstva.

Monitoring sa na vybraných školách uskutoční do 11. júna. Školy si budú môcť v rámci týchto dvoch týždňov flexibilne vybrať termín podľa svojich potrieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok