Zomrela rozhlasová herečka Darina Vašíčková

TA3 TASR
30.5.2021 21:17

Vo veku 84 rokov zomrela v Bratislave rozhlasová herečka Darina Vašíčková. Informoval o tom rozhlasový redaktor RTVS Martin Jurčo.

sviečka 1140 px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

Ako priblížil, Vašíčková rozhlasový archív obohatila o stovky titulov, a to nielen v dramatických reláciách a rozhlasových hrách, ale aj čítaniach, kompozíciách a umelecko-dokumentárnych pásmach. Okrem toho bola aktívna aj mimo rozhlasu ako konferenciérka, no najmä interpretka prózy na súťažiach.

Rodáčka z Málinca pri Lučenci sa po štúdiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave stala herečkou Rozhlasového hereckého súboru vtedy Československého rozhlasu v Bratislave, kde pracovala viac ako 40 rokov. Hoci podľa Jurča dostávala aj ponuky z divadiel, práca pred mikrofónom bola pre ňu oveľa väčším lákadlom. Najviac si vážila pestrosť interpretovaných textov a rôznorodosť žánrov, čo vyplývalo aj z jej interpretačnej pohotovosti.

Vašíčková bola členkou veľkej rodiny rozhlasových hercov, ktorí sa najvýraznejšie uplatňovali od 60. do 90. rokov minulého storočia. Autorsky spolupracovala aj s rozhlasovou mládežníckou redakciou a v 70. rokoch minulého storočia dramatizovala niekoľko literárnych predlôh. Často sa predstavovala aj na súťažiach a prehliadkach prednesu Vansovej Lomnička a Neumannove Poděbrady.

Posledná rozlúčka s Vašíčkovou bude vo štvrtok (3.6.) o 13.15 h v bratislavskom Krematóriu. Pochovaná bude na Myjave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok