Biden chce na summite Putinovi prehovoriť do duše, ide o ľudské práva

TA3 TASR
30.5.2021 19:32

Šéf Bieleho domu Joe Biden v nedeľu prisľúbil, že na júnovom summite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom zdôrazní, že Washington nenechá Moskvu "zneužívať" ľudské práva.

"O niekoľko týždňov sa stretnem s prezidentom Putinom v Ženeve, a zdôrazním, že sa nebudeme prizerať a nenecháme ho zneužívať  (ľudské) práva," vyhlásil Biden. Stretnutie Bidena a Putina sa uskutoční 16. júna vo švajčiarskej Ženeve. Pôjde o prvé osobné stretnutie týchto dvoch lídrov odvtedy, čo sa Biden v januári ujal prezidentského úradu. Ženevský summit bude zároveň predstavovať Putinovu prvú zahraničnú cestu od januára 2020, keď navštívil Izrael a palestínske územia.

Biden od nástupu do úradu uvalil voči Moskve viacero nových sankcií, a to v súvislosti s rolou Ruska v hekerských útokoch na americkú IT spoločnosť SolarWinds, ako aj pre opakované zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2020. Spojené štáty ostro kritizovali Rusko i za pokus o otravu kritika Kremľa Alexeja Navaľného a jeho následné uväznenie.

Napätie medzi oboma krajinami spôsobuje i téma Ukrajiny, na ktorej hraniciach s Ruskom a na anektovanom polostrove Krym sa prednedávnom konali presuny tisícov ruských vojakov s cieľom demonštrovať silu Moskvy.

Ďalší sporný incident súvisí s režimom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podporovaného Ruskom. Ide o nútené pristátie komerčného lietadla v Minsku a následné zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Tento čin bieloruských úradov vyvolal pobúrenie medzinárodného spoločenstva vrátane USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok