Nobelovku za ekonómiu získal americký výskum trhov

TA3, TASR
15.10.2012 14:44

Nobelovu cenu za ekonómiu získali tento rok Američania Alvin Roth a Lloyd Shapley za výskum, ako "spárovať" rozdielne ekonomické činitele, napríklad počet študentov a školy či dokonca darcov orgánov a pacientov, ktorí čakajú na transplantáciu.

Nobelovku za ekonómiu získal americký výskum trhov
TA3

Švédska kráľovská akadémia sa rozhodla udeliť tento rok cenu v hodnote 8 miliónov švédskych korún (921.340,55 eur) dvojici odborníkov z USA za teóriu "vyrovnaného rozdelenia a usporiadania trhu", ktorá umožní čo najefektívnejšie spájať rozdielne ukazovatele a skupiny, vrátane vytvorenia špeciálneho algoritmu. Dosiahne sa tak čo najprijateľnejší výsledok pre všetky zúčastnené strany.

Roth, ktorý má 60 rokov, pôsobí ako profesor na prestížnej Harvardskej univerzite v Bostone a 89-ročný Shapley je profesorom Kalifornskej univerzity v Los Angeles na dôchodku. Ani jeden z nich údajne víťazstvo nečakal.

Shapley začal s výskumom už v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Pomocou teórie hry analyzoval metódy spájania rozdielnych parametrov a hľadal spôsob, ako dosiahnuť čo najprijateľnejšie párovanie.

Roth v 90. rokoch nadviazal na výsledky jeho práce sériou praktických pokusov, upravil ich tak, aby priraďovanie jednotlivých parametrov bolo ešte efektívnejšie, a aplikoval výsledky svojej práce v praxi na americkom "lekárskom trhu". Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok