Vo Francúzsku si ľudia užili koncert takmer ako pred pandémiou

TA3
30.5.2021 14:15

Francúzi si užili koncert takmer ako pred pandémiou. Až 5-tisíc ľudí si v Paríži pozrelo vystúpenie rockovej kapely. Na tvárach mali rúška a podstúpiť museli niekoľko testov. Úrady si koncertom chceli overiť, za akých podmienok bude možné povoliť podobné masové vystúpenia.

Niekoľko tisíc ľudí – s rúškami a testami na koronavírus – sa v sobotu zúčastnilo v Paríži na koncerte v športovej hale v rámci experimentu, ktorý má otestovať možnosť opätovného konania veľkých akcií vo Francúzsku. 

Na podujatí vystúpila francúzska rocková kapela Indochine a DJ Étienne de Crécy, pozornosť však bola zameraná predovšetkým na návštevníkov. Koncert pomohol zorganizovať parížsky nemocničný úrad s cieľom zistiť, či je bezpečné umožniť 5000 ľuďom s rúškami zúčastniť sa na takomto podujatí v krytej koncertnej aréne bez sociálneho odstupu.

Podmienkou sú tri testy

Pre účastníkov bol koncert bezplatný, podmienkou je však podstúpenie troch testov – dvoch pred a ďalšieho po podujatí. Pre ďalšie zníženie rizika umožnili usporiadatelia účasť len ľuďom vo veku 18 – 45 rokov bez zdravotných problémov.

Vo Francúzsku sa nemôžu konať takéto hudobné koncerty od minulého roka. Kultúrne zariadenia boli uzavreté po väčšinu z uplynulých 14 mesiacov, keď sa sa úrady snažili zastaviť šírenie koronavírusu, ktorý v krajine spojili s vyše 109.000 úmrtiami.

Podobné skúšobné koncerty v poslednom čase organizovali aj v iných európskych krajinách, napríklad v Španielsku, v Holandsku či v Británii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok