Úrady vyšetrujú Bielorusa z urážky hlavy štátu, mal tričko s nevhodným nápisom

TA3 TASR
29.5.2021 20:43

Bieloruské úrady začali viesť vyšetrovanie voči 31-ročnému občanovi, ktorý je podozrivý z urážky hlavy štátu - dopustil sa jej tým, že mal nedávno počas cyklojazdy oblečené tričko s nápisom "Diktátor patrí do pekla" a s podobizňou fúzatého muža, ktorý bol nápadne podobný Alexandrovi Lukašenkovi.

Alexandr Lukašenko 1140 px
TASR/AP

Hrozia mu dva roky

Bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna upozornilo, že ak súd tohto muža uzná za vinného, hrozia mu dva roky väzenia. Informoval o tom spravodajský portál Novaja gazeta.

Autorom printu na tričku je jeden z ruských undergroundových umelcov menom Konstantin "Ananas". Spoločne s iniciatívnou skupinou tieto tričká predával a takto získané peniaze posielal na pomoc politickým väzňom v Bielorusku, kde sa ich počet zvýšil po vypuknutí mohutných demonštrácií proti režimu v lete 2020.

Zadržali niekoľko účastníkov

Cyklistu oblečeného v inkriminovanom tričku zadržali 16. mája pri priehrade v Minsku spolu s ďalšími účastníkmi cyklistických pretekov MINSK FIXED GEAR.

Následne bol odsúdený na 15 dní väzenia, pretože bol súdom uznaný za vinného z "účasti na nepovolenom hromadnom podujatí", čoho sa "dopustil zakričaním sloganu Nech žije Bielorusko (Žyve Belarus!)". Na 10 až 15 dní boli odsúdení aj niekoľkí ďalší zadržaní účastníci cyklojazdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok