Lekárska komora je z avizovanej reformy zdravotníctva sklamaná už teraz

TA3 TASR
29.5.2021 19:46

Slovenská lekárska komora síce zatiaľ nemá kompletné informácie týkajúce sa reformy zdravotníctva a optimalizácie siete nemocníc, no už teraz vyjadrila svoje sklamanie z reformných plánov.

Nemocnica ilu ambulancia sestra lôžko 1140px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Ako uviedla hovorkyňa komory Nancy Závodská, komplexný materiál nedostali napriek tomu, že ho od ministerstva zdravotníctva žiadali. Komora predpokladá, že materiál je obsiahlejší a bude si vyžadovať viac času na dôkladné preštudovanie a analýzu. „Už teraz však môžeme konštatovať, že sme sklamaní. Materiál, ktorý bol predstavený ako zásadná reforma slovenského zdravotníctva v rámci plánu obnovy, sa totiž od predchádzajúcej reformy, stratifikácie, ktorú SLK dlhodobo kritizovala a odmietala, odlišuje iba minimálne,“ informovala v stanovisku.

Predkladaný materiál podľa komory neobsahuje také riešenia, ktoré si vyžadujú nielen súčasné problémy v zdravotníctve, ale predovšetkým riešenia, ktoré treba urobiť pre kvalitné fungovanie slovenského zdravotníctva aj v budúcnosti. Komora lekárov je „sklamaná“ tiež z toho, že reforma nerieši personálnu stabilizáciu zdravotníkov. Tvrdí, že bez nej sú akékoľvek ďalšie reformy, optimalizácie, či inak nazvané zmeny v zdravotníctve, odsúdené vopred na neúspech.

„Zároveň musíme aj konštatovať, že je smutné, ak vedenie rezortu hľadá pri plánovaných zmenách v prvom rade politickú podporu miesto toho, aby hľadalo podporu odbornú, bez ktorej je akákoľvek reforma v praxi nerealizovateľná,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok