Najväčšiu chybovosť vykazujú podľa NCZI dáta z prvých fáz očkovania

TA3 TASR
29.5.2021 17:16

Informácie o očkovaní prichádzajú do Národného centra zdravotníckych informácií z viac ako 20 nemocničných informačných systémov, preto je spektrum dátových chýb široké a oprava dát viackolová. Ako povedala hovorkyňa národného centra Veronika Bauch, najväčšiu chybovosť vykazujú dáta práve z prvých fáz očkovania.

Očkovanie 1140px (TASR/Kristína Mayerová)
TASR/Kristína Mayerová

Priblížila, že najčastejším problémom býva nesúlad v priezvisku, chýbajúce telefónne číslo či nesprávny formát telefónneho čísla, teda chyby vo vyplnených výkazoch, cez ktoré sa overujú žiadatelia o certifikát. 

"Aj napriek tomu, že má očkovaný v systéme čakárne dáta korektné, chyba mohla nastať práve pri zadávaní dát na strane vakcinačného centra, či neskôr v nemocničnom informačnom systéme," uviedla.

Bauch pripomenula, že cieľom certifikátov je, aby boli pravdivé. Z tohto dôvodu je korekcia dodaných dát a ich vzájomné zosúladenie prioritou. Dodala, že takéto priebežné overovanie a skvalitňovanie dodaných dát je základom pre vydávanie digitálnych zelených pasov. Podľa NCZI zároveň platí, že všetci, ktorí o očkovací certifikát požiadali a informácie o ich očkovaní na Slovensku sú v databázach NCZI, certifikát dostanú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok