Nehanbite sa za potenie po jedle, dajte si vyšetriť nervy a krvný cukor

29.5.2021 14:10

Potenie po jedle je nepríjemné, zle načasované a v mnohých prípadoch vie človeka v spoločnosti zahanbiť. Zamerajte sa na jeho príčinu, ktorá môže byť v niektorých prípadoch veľmi vážna.

Nehanbite sa za potenie po jedle, dajte si vyšetriť nervy a krvný cukor
Pexels

Problém sa vyskytuje väčšinou u ľudí s cukrovkou. Tento stav sa nazýva chuťové potenie. Prejavuje sa výrazným potením na oboch stranách tváre, na pokožke hlavy, krku a na hrudníku. Nie je úplne jasné, prečo sa u diabetikov vyskytuje, ale zrejme súvisí s komplikáciami, ako je poškodenie nervov a obličiek a so zanedbanou kontrolou hladiny cukru v krvi. Potenie u týchto pacientov aktivuje už samotné žuvanie.

Spoločné spúšťače

Mierne chuťové potenie je normálne, najmä potom, čo zjeme korenené jedlá, lebo sa nám v tele zvýši teplota. Ale pri cukrovke je častejšie, neprimerane silné a býva aj neočakávané. Výskumy uvádzajú, že syry a čokoláda sú dve z najbežnejších potravín a príčin potenia diabetika. Ďalšími spúšťačmi sú aj uhorky, ocot, čerstvé ovocie, slané jedlá a alkohol.

diabetes Pexels

Lepšia kontrola cukru v krvi

Na liečbu chuťového potenia sa pri cukrovke užívajú perorálne lieky a topické masti. Sú bezpečné, efektívne a dobre tolerované. Ak ste diabetik a hľadáte si sami liečbu chuťového potenia, zistite si vždy aj vedľajšie účinky liekov. Stav sa výrazne zlepší, aj bez nich, ak si začnete lepšie kontrolovať cukor v krvi. Vyhýbanie sa potravinám, ktoré spôsobujú nadmerné potenie, nie je správne. Trochu nepohodlia občas stojí za to, aby ste si mohli dať vašu obľúbenú chuťovku.

Popletené nervy

Chuťové potenie je podobné aj s Freyho-Baillargerovým syndrómom. Často sa zamieňajú. Pacient s týmto syndrómom však má problém s príušnou žľazou, čo je dôvod jeho potenia po jedle. Pri liečbe ochorenia sa totiž stáva, že sa poškodené nervy takpovediac „zmiešajú“ s inými nervami. Výsledkom je, že človek namiesto slín produkuje pot.

potenie Pexels

Potenie sa však vyskytuje iba na jednej strane tváre. Aj keď má hlava dve príušné žľazy, nie vždy sa poškodia obe naraz. Chuťové potenie sa môže vyskytnúť bez zjavného dôvodu aj pri Parkinsonovej chorobe. Toto ochorenia totiž spôsobuje poškodenie nervov v ústach a výsledkom je nadprodukcia potu. Chuťové potenie vyvoláva u zdravých ľudí občas aj strach. Ak nemáte ani jednu zo spomínaných diagnóz a nadmerne sa po jedle potíte, tak či tak si zistite jeho príčinu. 

Témy: diabetes
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok