Bolesti brucha pri cvičení neignorujte, mohla sa vám zapáliť pečeň

28.5.2021 18:00

Pečeň hrá dôležitú úlohu pri trávení tukov v tele a metabolizme. Ak pociťujete akýkoľvek typ bolesti v oblasti žalúdka, vinníkom môže byť práve pečeň.

Bolesti brucha pri cvičení neignorujte, mohla sa vám zapáliť pečeň
Pexels

Každú bolesť brucha pri námahe alebo cvičení treba preskúmať. Väčšina ľudí si spája bolesť v hornej časti žalúdka s pečeňou. Tá sa totiž nachádza tesne pod hrudným košom a siaha až po pravú stranu tela. Keď cvičíte, využívate niekoľko svalových skupín. Tie sa môžu počas tréningu ľahko natiahnuť. Bolesti svalov, najmä brucha, po odpočinku ustúpia. Rozdiel medzi bolesťou pečene a natrhnutým svalom určite spoznáte. 

Tupá bolesť pod prsiami

Bolesť pečene sa pohybuje od tupej bolesti tesne pod prsnou kosťou, ktorá prechádza do strednej a dolnej časti chrbta, až po ostrú bolesť pod prsnou kosťou, ktorá siaha po pravú stranu. Bolesť sa môže zvyšovať, keď zvyšujete napr. kardio tréning. S tým súvisí aj extrémna únava a v závažných prípadoch môže dôjsť k zožltnutiu kože a očí.

kardio Pexels

Poranenie či zlyhanie pečene

Jednou z hlavných príčin výraznej bolesti pečene je jej zlyhanie. Akési nepohodlie v pečeni sa v počiatočných štádiách ochorenia vyskytuje po tučnom alebo kalorickom jedle. Zle vám môže ostať po potravinách a nápojoch s vysokým obsahom aspartamu, aj po nadmernom užití alkoholu. Pečeň hrá zásadnú úlohu pri premene glukózy a počas cvičenia ju telo premieňa na energiu potrebnú pre pľúca, srdce a svaly. Takáto fyzická námaha nebýva bez odozvy. Keď sa však ozve veľká bolesť, je to zlé znamenie. Môže ísť o zápal či infekciu akou je hepatitída. Organizmus môže zle zareagovať aj na športové doplnky výživy.

Zahojí sa aj sama

Ak bolesť pečene počas cvičenia pretrváva, mali by ste vyhľadať lekára. Jediným spôsobom, ako presne určiť, či je bolesť brucha skutočne v pečeni a nie je spôsobená niečím iným, je absolvovať sériu testov. Na začiatok treba urobiť pečeňový funkčný test a zistiť jej celkové zdravie. Ak výsledky ukážu, že hladiny pečeňových enzýmov sú normálne, zrejme ide o bolesti svalov alebo aj kostí. 

kardio Pexels

Ak vám nestačí uistenie, že nejde o nič vážne a predsa máte pochybnosti, absolvujte ultrazvuk alebo biopsiu pečene, ktoré vám pomôžu stanoviť presnú diagnózu. Pečeň sa vie aj sama zahojiť a na zmiernenie bolesti stačí aj úprava stravy. Neignorujte, keď sa s ňou niečo deje. Vaše telo sa na ňu spolieha pri prežití. Bolesť je jedným z prvých znakov toho, že sa niečo zhoršilo. Je potrebné sa okamžite pozrieť na pretrvávajúcu bolesť, ktorá sa zvyšuje najmä počas cvičenia a neutícha ani potom. Silná bolesť sprevádzaná vracaním, slabosťou a horúčkou môže byť život ohrozujúca a mali by ste okamžite vyhľadať pomoc.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok