Prasacia amnestia je späť. Rezort predstavil aj farmárske desatoro

TA3 TASR
28.5.2021 11:25

Ministerstvo pôdohospodárstva vyhlásilo druhé kolo tzv. prasacej amnestie, teda registráciu chovu ošípaných u veterinárnej správy bez sankcie. Potrvá od piatka do 15. júna. Oznámil to na brífingu prvý štátny tajomník MPRV Martin Fecko. Prvé kolo amnestie sa uskutočnilo vlani na jeseň.

"Na ochrane a bezpečnosti chovov ošípaných nám mimoriadne záleží. Je to úloha agrorezortu a musí platiť aj pre všetkých chovateľov a občanov. Preto sme sa rozhodli zopakovať výzvu úspešného riešenia pri boji s africkým morom ošípaných, ktorú sme predstavili v októbri 2020. Vyzývame všetkých neregistrovaných chovateľov, aby svoje chovy nahlásili a dokázali sme eliminovať všetky súvisiace riziká, ktoré toto ochorenie prináša. Apelujem na všetkých chovateľov, aby dodržiavali pravidlá a biologickú ochranu chovov a využili možnosť registrácie chovov bez sankcie v najbližších dňoch," uviedol Fecko.

Bez hrozby sankcií

Pripomenul, že koncom minulého roka bolo chovateľom ošípaných umožnené zaregistrovať si svoje neregistrované chovy bez hrozby sankčných mechanizmov. Takzvaná prasacia amnestia platila od 12. do 23. októbra 2020. "Ak sa majitelia chovov zaregistrujú, nebudú sa voči nim uplatňovať žiadne sankcie. Štátna veterinárna a potravinová správa SR opätovne upovedomí listom aj samosprávy na Slovensku, v ktorom ich vyzýva, aby informovali občanov," vysvetlil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Farmárske desatoro pri chove domácich ošípaných MPRV SR

Spresnil, že prvý prípad AMO sa zaznamenal ešte v júli 2019. Ku koncu mája 2021 eviduje ŠVPS už viac ako 2800 prípadov AMO u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných. Od septembra 2020 sa AMO v chove domácich ošípaných nevyskytol. V prípade výskytu AMO v chove s nedostatočnou biologickou ochranou chovateľ podľa Bíreša stráca nárok na odškodné alebo poistné. Ak chovateľ nie je registrovaný, automaticky nedostane odškodnenie a tiež dostáva pokutu za neregistrovaný chov hospodárskych zvierat. Táto povinnosť platí aj v prípade držby jednej ošípanej.

Predstavili farmárske desatoro

Bíreš doplnil, že na Slovensku sa chová viac ako pol milióna ošípaných. Z toho asi 360.000 kusov sa nachádza na 26 farmách, ktoré sú v prípade výskytu AMO v obrovskom ohrození. AMO sa aktuálne nachádza v 18-tich okresoch Slovenska. Situácia sa podľa neho zhoršuje, tento vývoj sa však predpokladal.

Agrorezort predstavil aj "Farmárske desatoro pri chove domácich ošípaných". "Skutočne je dôležité mať situáciu pod kontrolou. Nechceme ísť cestou tvrdej represie, ale zodpovednej prevencie, preto prinášame aj tento praktický a prehľadný návod, ktorý chovateľom účinne pomôže a zabezpečí osvetu obyvateľov. Apelujeme na chovateľov a obce, aby tieto informácie distribuovali ďalej," informoval Martin Nevolný, generálny riaditeľ poľnohospodárskej sekcie MPRV SR. Predmetné desatoro bude agrorezort distribuovať všetkým chovateľom a samosprávam v najbližších dňoch.

MPRV SR podľa Nevolného odporúča všetkým obyvateľom, aby v tejto situácii mimoriadne zvážili potrebu chovu ošípaných pre vlastnú spotrebu. AMO je vysoko infekčné vírusové ochorenie spôsobujúce úhyn za krátky čas. Jeho výskyt v drobnochove môže v súlade s opatreniami znamenať likvidáciu celého chovu, ktorý sa nachádza v jeho tesnej blízkosti.

Nevolný dodal, že hospodárske zvieratá musia byť identifikované a ich identifikačné údaje sa vedú v Centrálnom registri hospodárskych zvierat. V opačnom prípade chovateľom hrozia sankcie – u fyzických osôb od 100 eur do 400 eur, pri podnikateľoch hrozí za nedodržanie zákona o identifikácii a registrácii zvierat vrátane niektorej časti jeho ustanovení pokuta od 400 eur do 3500 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok