Zákaz letov nad Bieloruskom ohrozuje bezpečnosť cestujúcich, tvrdí Rusko

TA3 TASR
28.5.2021 11:10

Rusko v piatok vyhlásilo, že západné krajiny zákazom letov nad Bieloruskom ohrozujú bezpečnosť cestujúcich, informovala agentúra AFP.

Zákaz letov nad Bieloruskom ohrozuje bezpečnosť cestujúcich, tvrdí Rusko
TASR/AP (ilu)

"To, čo Západ urobil zavedením zákazu letov cez bieloruský vzdušný priestor, a to z politických dôvodov, je úplne nezodpovedné a ohrozuje to bezpečnosť cestujúcich,“ napísala na Facebooku hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Európska únia sa už v pondelok na summite dohodla, že zakáže lety bieloruských aerolínií do EÚ, a vyzvala letecké spoločnosti so sídlom v únii, aby nelietali cez bieloruský vzdušný priestor. Dôvodom je to, že bieloruské úrady donútili 23. mája na letisku v Minsku pristáť lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu, pričom ho sprevádzala stíhačka MiG. Následne zadržali dvoch cestujúcich lietadla: 26-ročného Ramana Prataseviča, bieloruského novinára žijúceho v exile v Poľsku, a jeho 23-ročnú ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, študujúcu vo Vilniuse.

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo, spadajúca pod OSN, vo štvrtok oznámila, že vyšetrí Bieloruskom vynútený odklon komerčného letu a následné zadržanie Prataseviča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok