Heger chce naštartovať vzťahy s Ukrajinou, vznikne dohoda o spolupráci

TA3 TASR
28.5.2021 10:51

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec podpíše v piatok dohodu o spolupráci medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu a jej ukrajinským partnerom. Oznámil to na sociálnej sieti premiér Eduard Heger počas svojej pracovnej návštevy v Kyjeve.

"Podporovať stabilitu Ukrajiny je v našom záujme, keďže sme blízki susedia. Potenciál však vidíme i v opätovnom naštartovaní našich ekonomických vzťahov," priblížil Heger. "Ukrajinu podporujeme aj v jej snahe presadiť reformy, najmä v oblasti modernizácie ekonomiky a spravodlivosti. Je výsostným právom Ukrajincov, aby sa rozhodli, či sa chcú stať súčasťou EÚ. Naše príbehy sú si v niečom podobné, a preto sa veľmi rád podelím o naše skúsenosti," dodal predseda slovenskej vlády.

Heger sa počas svojej návštevy stretne v Kyjeve so svojím náprotivkom, ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom a následne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i predsedom tamojšieho parlamentu Dmytrom Razumkovom. Taktiež položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a uctí si pamiatku obetí hladomoru na Ukrajine. Navštívi tiež Národnú detskú špecializovanú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve a jej predstaviteľom odovzdá symbolický certifikát humanitárnej pomoci.

V rámci návštevy si slovenský premiér pozrie aj prezentáciu slovenského projektu mestského osvetlenia v Kyjeve. "Ide o významný infraštruktúrny projekt a jednu z najväčších slovenských investícií v tomto meste," priblížil tlačový odbor Úradu vlády SR. Na Slovensko sa Heger vráti v piatok večer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok