Sagan dostal pokutu za zastrašovanie, súperov mal blokovať

TA3 TASR
28.5.2021 09:45

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe prišiel po 18. etape Giro d´Italia o päťdesiat bodov v rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie a dostal pokutu tisíc švajčiarskych frankov. Pretekárska jury uviedla ako dôvod sankcií "zastrašovanie, nevhodné správanie voči ostatným jazdcom".

Sagan dostal pokutu za zastrašovanie, súperov mal blokovať
TASR/AP

Trojnásobný majster sveta však neprišiel o body v súťaži o cyklámenový dres a pred tromi záverečnými etapami má náskok 22 bodov pred Talianom Davidem Cimolaiom (Israel Start-Up Nation) a ďalšie tri pred Fernandom Gaviriom z Kolumbie (UAE Team Emirates). Sagan dostal trest údajne za to, že počas úvodných desiatok kilometrov štvrtkovej etapy, keď sa Bora snažila kontrolovať preteky, aby sa jeho súperi z bodovacej súťaže nedostali do úniku, blokoval niektorých pretekárov. Informoval o tom portál cyclingnews.com.

Cieľ bol nestratiť body

Únik sa v najdlhšej etape celých pretekov vytvoril až po takmer šesťdesiatich kilomteroch. Keď sa odtrhla vyše dvadsaťčlenná skupina, Sagan, jeho kolega Daniel Oss a Filippo Ganna z tímu celkového lídra Ineos Grenadiers prišli na čelo pelotónu, aby zastavili ďalšie pokusy o úniky. "Dnes bola dôležitá etapa a cieľ bol nestratiť body v boji o cyklámenový dres. Udržali sme pod kontrolou šprintérov, ktorí boli blízko v poradí bodovacej súťaže. V piatok a v sobotu máme dve ťažké horské etapy," uviedol Sagan po etape.

"Bola to posledná a rozhodujúca etapa v boji o cyklámenový dres. Naša stratégia bola nechať ísť únik až do cieľa, alebo, ak by o to mali záujem aj iné tímy, držať únik na uzde a zabojovať vo finále. Boli sme pripravení na všetky možné scenáre aj bojovať o etapové víťazstvo," citoval Cycling News športového riaditeľa Bory Jána Valacha. Únik si nakoniec vypracoval veľký náskok a zobral všetky body na rýchlostnej prémii i v cieli. Z víťazstva sa tešil domáci Alberto Bettiol (EF Education-Nippo).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok