Heger odcestoval na Ukrajinu, stretne sa s prezidentom Zelenským

Ta3 TASR
28.5.2021 07:56

Premiér Eduard Heger odcestoval v piatok ráno na jednodňovú oficiálnu návštevu Ukrajiny. V Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i predsedom tamojšieho parlamentu Dmytrom Razumkovom, informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Heger bude najskôr rokovať so svojím náprotivkom, ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom. Premiéri majú hovoriť o európskej agende, hospodárskej spolupráci, energetike, ale aj o cezhraničnej a regionálnej spolupráci.

Slovenského premiéra bude na tejto zahraničnej ceste sprevádzať aj šéf rezortu slovenskej diplomacie Ivan Korčok. "Naším cieľom je pretaviť dobrú politickú atmosféru do konkrétnych projektov hospodárskej a obchodnej výmeny a spolupráce v oblastiach energetiky, mobility či vedy. Dôraz na hmatateľné výsledky bol základným princípom pri príprave tejto mimoriadne dôležitej návštevy," poznamenal Korčok. Súčasné slovensko-ukrajinské vzťahy pritom označil za veľmi dobré.

Heger počas svojej návštevy položí veniec k Hrobu neznámeho vojaka a uctí si pamiatku obetí hladomoru na Ukrajine. Navštívi tiež Národnú detskú špecializovanú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve a jej predstaviteľom odovzdá symbolický certifikát humanitárnej pomoci.

V rámci návštevy si slovenský premiér pozrie aj prezentáciu slovenského projektu mestského osvetlenia v Kyjeve. "Ide o významný infraštruktúrny projekt a jednu z najväčších slovenských investícií v tomto meste," priblížil tlačový odbor Úradu vlády SR. Na Slovensko sa Heger vráti v piatok večer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok