Simulované záplavy oživujú prírodu, brzdia ich stavby blízko rieky

TA3 TASR
27.5.2021 15:15

Vo vnútrozemskej delte Dunaja mal počas letnej simulovanej záplavy prúdiť prietok vody 120 kubických metrov (m3) za sekundu. Na poslednú chvíľu sa však zistilo, že v záplavovom území sú stavby. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že ak by sa stavby preukázali ako ilegálne, rezort bude požadovať ich odstránenie. Aktuálny prietok 90 m3 za sekundu považuje Bratislavské regionálne ochranárske združenie za prešľapovanie na mieste v celom úsilí za záchranu delty.

Simulované záplavy oživujú prírodu, brzdia ich stavby blízko rieky
TASR/Michal Svítok (ilustračné)

Budaj poznamenal, že v blízkosti záplavového územia môže byť postavených 260 stavieb. V tejto súvislosti oslovil ministerstvo vnútra a okresné úrady. Chce od nich vedieť, kto domy postavil, či sú legálne alebo ilegálne. "Podľa toho budeme budúci rok prispôsobovať tieto umelé záplavy," poznamenal minister.

Prietok 120 m3 požadovalo najmä BROZ. K podmienkam, za akých sa postavili domy v záplavovom území, sa vyjadrovať nechcelo. Je to podľa združenia predmetom skúmania kompetentných úradov. "Pre tentoraz dôverujeme vedeniu Vodohospodárskej výstavby, že má rovnaký záujem ako my, vpúšťať do územia viac vody a postupne pracovať na tom, aby sa všetky prekážky v tomto procese boli odstránené," povedal predseda BROZ Tomáš Kušík. Dodal, že združenie bude účastníkom všetkých stretnutí a bude pozorne sledovať štátne orgány, ako vo veci postupujú.

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova. 

Manipulačný poriadok pre sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. Objekt projektovali na kapacitu vody 234 kubických metrov za sekundu. V roku 2015 to bolo maximálne 90 m3 za sekundu. Potom manipulačný poriadok počítal už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 m3 za sekundu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok