Skríningové vyšetrenia: Ktoré ani tento rok nevynechať?

TA3/bd
27.5.2021 09:00

Prevencia zachraňuje život, aj preto sú skríningové testy dôležité. Náklady na zdravotnú starostlivosť rastú alarmujúcim tempom. Zapíšte si tento zoznam základných testov, ktorých výsledky a následná rýchla liečba môžu predchádzať aj závažnejšiemu priebehu infekcie Covid-19.

Skríningové vyšetrenia: Ktoré ani tento rok nevynechať?
Pexels

Osteologické vyšetrenie

Dvojenergetická röntgenová absorpciometria je test, ktorý meria pevnosť kostí. Hovorí sa mu aj test minerálnej hustoty. Tento skríningový test sa odporúča pre všetky ženy vo veku nad 65 rokov. Môžu ho absolvovať aj mladšie ročníky s predispozíciou na nízku kostnú minerálnu denzitu alebo zlomeniny kostí. Medzi zraniteľnejšiu populáciu patria osoby s chronickým ochorením obličiek, poruchou stravovania, reumatoidnou artritídou, nízkou telesnou hmotnosťou alebo včasnou menopauzou. Výsledky testu naznačia prítomnosť osteoporózy skôr, ako dôjde k zlomeninám kostí.

Skriningove vysetrenie Pexels

Pap test

Počas gynekologického vyšetrenia odoberie lekár na analýzu bunky z krčka maternice. Vo vzorke je možné skontrolovať, či neobsahuje HPV vírus, ktorý spôsobuje jeho zhubné nádory. Pri tomto stere je možné vykonať aj iné druhy testovania, napr. na kvapavku a chlamýdie. Žena by mala byť každoročne testovaná na prítomnosť týchto látok, ak je sexuálne aktívna. Niektoré pohlavne prenosné choroby zvyšujú potenciál zdravotných problémov u nenarodených detí, takže budúce matky by mali byť testované na spomínané infekcie a liečiť ich, ak majú pozitívny výsledok.

Vyšetrenie prsníka

Rakovina prsníka je liečiteľná, ak sa odhalí čo najskôr. Všeobecne platí, že čím je nádor menší, tým je menšia pravdepodobnosť jeho rozšírenia do orgánov alebo lymfatických uzlín. Ženy vo veku od 20 do 30 rokov by mali absolvovať kontrolné vyšetrenia ultrazvukom každé tri roky, ženy staršie ako 40 rokov každoročne. Najpresnejšou diagnostickou metódou je mamografia.

Vyšetrenie prsníkov. Pexels

Skríning rakoviny kože

Opäť platí, že prevažná väčšina druhov rakoviny kože je liečiteľná, ak sú diagnostikované včas. Bazocelulárny karcinóm a spinocelulárny karcinóm sú najbežnejším a najmenej nebezpečným typom nemelanómových nádorov. Melanóm možno zdediť. Nadmerné slnečné žiarenie môže zvýšiť riziko jeho vzniku. Odporúča sa každoročná kožná kontrola, aby sa zistili prípadné zmeny a potenciálne malignity.

Meranie krvného tlaku

Tlak sa zvyšuje s vekom. Jeho zvýšenie je spojené s rizikami kardiovaskulárnych chorôb, na ktoré vplýva cukrovka, väčší obvod pása, vysoký LDL a vysoké triglyceridy. Vysoký krvný tlak je spojený so zvýšeným potenciálom srdcového infarktu a mozgovej príhody. Každý by mal byť vyšetrený na vysoký krvný tlak, ktorý môže poškodiť obličky, oči a ďalšie orgány. Ideálny tlak je menší ako 120/80 mm Hg.

Vyšetrenie u lekára netreba podceňovať. Pexels

Lipidový profil

Väčšina žien by mala mať hladinu cholesterolu nalačno kontrolovanú každé štyri roky od svojich 20 rokov. Tento test meria hladinu celkového cholesterolu, HDL (dobrý) a LDL (zlý). Úpravy životného štýlu vrátane zmien stravovania a cvičenia sú veľmi účinné pri znižovaní vysokej hladiny lipidov v krvi, ak nechcete užívať lieky.

Skríning rakoviny hrubého čreva

Zhubné nádory hrubého čreva a konečníka sú po pľúcach druhé najsmrteľnejšie. Vznikajú z abnormálnych výrastkov nazývaných polypy, ktoré sa vyskytujú na vnútornej výstelke hrubého čreva. Ak sú zhubné, majú potenciál šíriť sa do ďalších častí tela. Ak sú diagnostikované a odstránené včas, je možné úplne zabrániť metastázam.

Skríningové vyšetrenie Pexels
Témy: nádor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok