Cestovateľský semafor schválený. Platiť začne od 31. mája

TA3 CK SATUR PR
26.5.2021 19:04

Cestovateľský semafor dnes schválila aj vláda Slovenskej republiky. Do platnosti by mal vstúpiť 31. mája a prehodnocovanie krajín bude prebiehať každé 2 týždne. Rokovania o oranžovej farbe pre Turecko pokračujú. Známe sú aj výnimky týkajúce sa detí.

Cestovateľský semafor schválený. Platiť začne od 31. mája
CK SATUR

Cieľom cestovateľského semaforu je vytvoriť najjednoduchší návod, kam sa odporúča cestovať a kde vycestovať nie je odporúčané. Rozdelený bude (zatiaľ) na tri farby. Aké pravidlá budú platiť po návrate z jednotlivých farieb?

Podmienky návratu na Slovensko zvýhodnia očkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie Covid-19. Ak je niekto zaočkovaný alebo prekonal túto chorobu v posledných 180 dňoch, nebude sa naňho vzťahovať karanténa ani povinnosť testu.

mapp_0a14036f-7f1c-0df4.jpg

Zelená farba

Patria sem: všetky členské štáty EÚ, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macau, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Podmienky návratu

  • Zaočkovaní a tí, čo prekonali ochorenie počas posledných 180 dní - bez karantény a bez testu.

  • Ostatní - bez karantény, ale s PCR testom po návrate.

  • Deti - pre deti do 18 rokov platí výnimka, povinné testovanie pri návrate nemusia absolvovať.

Červená farba

Patria sem: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

Podmienky návratu

  • Zaočkovaní a tí, čo prekonali ochorenie počas posledných 180 dní - bez karantény, ale s PCR testom po návrate (negatívny výsledok ukončuje karanténu)

  • Ostatní - povinná karanténa a na 8. deň absolvovať PCR test, negatívnym testom karanténa končí.

Čierna farba

Patria sem: všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú uvedené vyššie.

Podmienky návratu

  • Povinná karanténa v trvaní 14 dní pre všetkých.

Pribudne ešte oranžová?

Naďalej pokračujú rokovania o vzniku kategórie oranžových krajín, kam by zaradili napríklad Turecko. Výsledkom by mohlo byť, aby organizovaní dovolenkári odlietali napríklad do tureckých rezortov zo Slovenska, a nie z Viedne či Budapešti.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok