Nemecko utrpelo prvú prehru. Nestačilo na Kazachstan

TA3 TASR
26.5.2021 18:02

Hokejisti Kazachstanu zvíťazili vo svojom štvrtom zápase na MS v Rige nad Nemeckom 3:2. Nemci utrpeli prvú prehru po troch víťazstvách, s deviatimi bodmi však zostali na čele B-skupiny. Kazachstan má sedem bodov a figuruje na štvrtej priečke.

Nemecko utrpelo prvú prehru. Nestačilo na Kazachstan
TASR/AP

Kazachstan - Nemecko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Góly: 27. Šin (Stepanenko, Šalapov), 41. Starčenko (z tr. strieľania), 56. Akolzin (Makljuchov) - 30. Kühnhackl (Rieder, Holzer), 35. Eisenschmid (Loibl, Seider).

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Heikkinen – Sormunen (obaja Fín.), Zunde (Lot.), vylúčení: 4:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Zostavy:
Kazachstan: Bojarkin - Dietz, Makljuchov, Blacker, Svedberg, Stepanenko, Šalapov, Orechov - Ševčenko, Sagadejev, Akolzin - Starčenko, Valk, Michailis - Rymarev, Šestakov, Šin - Savickij, Lichotnikov, Paňjukov
Nemecko: Niederberger - Seider, M. Müller, Holzer, Brandt, Nowak, Wagner, Gawanke, J. Müller - Rieder, Krämmer, Kühnhackl - Pföderl, Noebels, Reichel - Eisenschmid, Loibl, Plachta - Tiffels, Kastner, Bergmann

Kazachstan nastúpi na ďalší zápas v piatok proti Kanade o 15.15 SELČ. Nemci si zmerajú sily v sobotu s Fínskom od 19.15 SELČ. Nemci síce prestrieľali súpera a po 2. tretine viedli 2:1, no hráči Kazachstanu v tretej časti otočili skóre dvoma gólmi. Víťazný zásah dosiahol v 56. minúte útočník Pavel Akolzin. Nemci sa mohli v prípade víťazstva výrazne priblížiť k účasti vo štvrťfinále, víťazstvom za tri body však svoje šance zvýšil Kazachstan. Jediným tímom na šampionáte, ktorý doteraz nestratil ani bod, je Slovensko v A-skupine.

Do Nemcov sa pustili nebojácne

Hráči Kazachstanu sa do doteraz nezdolaných Nemcov pustili nebojácne a už v 2. minúte mohli ísť do vedenia, no strela Starčenka minula bránku a Stepanenko namieril do žŕdky. O štyri minúty trafil do konštrukcie bránky aj Nemec J. Müller a jeho tím následne prevzal iniciatívu. V prvej tretine ju však gólovo nepotvrdil, keďže Kazachov viackrát podržal brankár Bojarkin.

Skóre sa prvýkrát zmenilo v 27. minúte, keď Kazach Šin prestrelil Niederbergera - 1:0. Tvrdou strelou odpovedali aj Nemci a Kühnhackl vyrovnal - 1:1. V 34. minúte sa Nemci radovali predčasne, Plachtov gól neplatil pre ofsajd. O minútu už bolo všetko v poriadku, keď Eisenschmid využil presilovku - 1:2. Nemcom však tento gól nedodal potrebnú pohodu, Kazachstan naopak naďalej cítil šancu na úspech a viackrát hrozil súperovi.

V 41. minúte nabrali hráči Kazachstanu väčšiu sebaistotu, keď Starčenko uspel v trestnom strieľaní - 2:2. Nemci boli síce strelecky aktívnejší než súper, no nedostávali sa do vyložených príležitostí. Kazachstan postupne zvýšil aktivitu, vytvoril si tlak a keď Akolzin ušiel pozornosti nemeckej obrany, bolo 3:2. Nemci nedokázali prekvapiť defenzívu súpera a gólom sa neskončila ani ich hra bez brankára.

Tabuľka B-skupiny:
1. Nemecko    4 3 0 0 1 19:9  9
2. Lotyšsko   3 2 0 1 0  7:3  7
3. Fínsko     3 2 0 1 0  8:5  7
4. Kazachstan 4 1 2 0 1  8:8  7

5. USA        3 2 0 0 1  9:3  6
6. Nórsko     3 1 0 0 2  7:11 3
7. Kanada     3 0 0 0 3  2:10 0
8. Taliansko  3 0 0 0 3  5:16 0

Pavel Akolzin, útočník Kazachstanu, strelec víťazného gólu: "Náš cieľ je hrať štvrťfinále, preto som šťastný, že takto hráme. Očakávali sme, že niektoré zápasy vyhráme, a to sa nám aj darí. Dnes sme predviedli koncentrovaný výkon, celý čas sme mysleli na víťazstvo a išli sme za ním."

Toni Söderholm, tréner Nemecka: "Nehrali sme náš najlepší hokej. V druhej tretine to bolo lepšie, ale nie také, aké chceme. Miestami sme mali kontrolu nad zápasom, ale nie dostatočnú. Na hráčoch Kazachstanu bolo vidieť veľké odhodlanie. Nevyvíjali sme dostatočný tlak na súpera, ktorý potrestal naše chyby."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok