Bratislavskí poslanci po kauze dotácií opúšťajú klub nezávislých

TA3 TASR
26.5.2021 17:01

Bratislavskí mestskí poslanci Soňa Svoreňová a Tomáš Korček po kauze podozrivých koronadotácií opustili Klub nezávislých poslancov v bratislavskom mestskom parlamente. Potvrdil to predseda klubu Martin Kuruc, ktorý je mestským poslanom i starostom bratislavskej Vrakune.

Bratislavskí poslanci po kauze dotácií opúšťajú klub nezávislých
TASR/Dano Veselský

Ostatní rozhodnutie akceptovali

"Obidvaja vystúpili a my, ostatní členovia klubu, sme ich rozhodnutie akceptovali," povedal s tým, že Svoreňová oznámila svoj odchod v utorok a Korček v stredu. Mestská poslankyňa Katarína Augustinič, ktorá je členkou tohto klubu, na sociálnej sieti v utorok napísala, že za seba vylučuje akékoľvek ďalšie pôsobenie v spoločnom klube, keďže ju ich argumenty nepresvedčili.

"Situácia ma vôbec neteší, keďže vrhá zlé svetlo na nás všetkých a ak chceme ľudí presvedčiť, že to chceme robiť inak, nemôžeme hľadať ani schémy, ani skratky, ani žiadne výhody pre seba a svoje záujmy a hlavne v čase, keď sa mnohým našim obyvateľom žije naozaj ťažko. Na ich mieste by som zvážila ďalšie pôsobenie vo verejnom živote," vyhlásila. Pre kauzu sa rozhodol odísť z najväčšieho bratislavského poslaneckého klubu Team Vallo aj mestský poslanec Rastislav Tešovič.

Podozrivé koronadotácie

Nezisková organizácia Transparency International Slovensko poukázala na čerpania takzvaných koronadotácií (štátnej pandemickej pomoci nájomcom) zo strany niektorých bratislavských komunálnych poslancov a označila ich za podozrivé. Zistenia sa týkajú mestských poslancov Rastislava Tešoviča, Sone Svoreňovej, Tomáša Korčeka či miestneho poslanca za bratislavský Lamač Radoslava Olekšáka. Jednotliví poslanci vo svojich reakciách uviedli, že buď dotácie vrátili, alebo podozrenia odmietajú.

Tešovič svoju účasť na štátnej pomoci, "akokoľvek oprávnenú", považuje za svoju zbytočnú chybu. Olekšák dotáciu vrátil, Svoreňová považuje informácie TIS za nepresné. Svoje dotácie nepovažuje za nadštandardné vzhľadom na pokles svojho obratu podnikania. Deklaruje, že boli čerpané na riadne nájomné vzťahy. Korček na zistenia TIS uviedol, že sa mu nájomca rozhodol dlžné nájomné za čas sťaženého užívania uhradiť cestou dotácie. Pri vypĺňaní žiadosti o dotáciu zástupca nájomcu podľa neho pochybil a dotácia bola čerpaná v nesprávnej výške. Keď sa o tom dozvedel, dotáciu vrátil v celosti späť na účet ministerstva hospodárstva.

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka v prípade podozrivých čerpaní "koronadotácií" zo strany bratislavských poslancov mrzí, že pár tisíc eur má pre nich vyššiu hodnotu ako ich česť. Prípad označil za nehoráznosť. "Ruky by som odťal týmto podvodníkom," vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády Sulík. Dotácie budú skontrolované. Minister avizuje, že jeho rezort v prípade podozrení podáva trestné oznámenia a spolupracuje s Národnou kriminálnou agentúrou.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok