Ústavný súd rozhodne o referende, prijal návrh prezidentky

TA3 TASR
26.5.2021 16:50

Ústavný súd SR posúdi ústavnosť predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Návrh prezidentky Zuzany Čaputovej v tejto veci v stredu prijal na ďalšie konanie.

Ústavný súd rozhodne o referende, prijal návrh prezidentky
TASR/Pavel Neubauer

Ústavný súd dostal podanie od prezidentky Zuzany Čaputovej 13. mája. Prezidentka požiadala o posúdenie ústavnosti navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia národnej rady. „Plénum Ústavného súdu rozhodne o danej veci v zákonnej lehote 60 dní,“ uviedla hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí. Otázkou referenda má byť: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

Prezidentka rozhodnutie víta

Prezidentka Zuzana Čaputová víta stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR v súvislosti s moratóriom. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Pripomenul, že Čaputová zákon vetovala, pretože k nemu mala viacero výhrad. Podľa prezidentky schválená novela potláčala politickú súťaž a bola aj v rozpore s princípom právnej istoty.

"Som rada, že Ústavný súd uznal moje argumenty. Vo férovej politickej súťaži nie je žiaden dôvod upierať voličom informácie a prisvojiť si právo rozhodnúť o tom, čo majú brať pri svojom volebnom rozhodovaní do úvahy," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok