Putin a Biden sa stretnú už budúci mesiac. Vybrali si neutrálnu pôdu

TA3 TASR
25.5.2021 16:21

Dlhoočakávané stretnutie amerického prezidenta Joe Bidena a jeho ruského náprotivka Vladimira Putina sa uskutoční 16. júna vo švajčiarskej Ženeve. Oznámil to v utorok Biely dom. Vtedajší viceprezident Biden a ruský premiér Putin sa prvýkrát stretli 10. marca 2011 v Moskve.

Putin a Biden sa stretnú už budúci mesiac. Vybrali si neutrálnu pôdu
TASR/AP

Lepšie vzťahy

"Lídri budú rokovať o celom rade naliehavých otázok, pretože sa snažíme obnoviť predvídateľnosť a stabilitu vzťahov medzi USA a Ruskom," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Podľa agentúry TASS termín a miesto summitu potvrdil v utorok aj Kremeľ. "V súlade s dosiahnutou dohodou bude ruský prezident Vladimir Putin 16. júna rokovať v Ženeve s americkým prezidentom Joeom Bidenom," uviedla tlačová služba Kremľa.

Pôjde o premiéru

TASS poznamenal, že to bude prvé stretnutie Putina a Bidena od inaugurácie prezidenta USA. Cesta do Ženevy bude zároveň prvou Putinovou zahraničnou návštevou od januára 2020, keď vycestoval do Izraela a na palestínske územia.

Biden začiatkom mája vyjadril očakávanie, že jeho schôdzka s Putinom by sa mohla konať v júni počas jeho cesty do Európy, kde sa zúčastní na summitoch NATO a združenia siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7).

Vrcholná schôdzka G7 sa uskutoční od 11. do 13. júna v Británii a stretnutie lídrov NATO 14. júna v Bruseli. Bude to prvá zahraničná cesta súčasného amerického prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok